Gazdaság

Megvan, mekkorának kell lennie 2027-re a minimálbérnek

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) mai ülésén megszületett a megállapodás arról, hogy a minimálbérnek mennyire kell emelkednie a következő három évben – értesült a Portfolio.

Az a döntés született, hogy a minimálbérnek három év alatt el kell érnie a rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékát. Ez azt jelenti, hogy nem a teljes bruttó átlagkereset fele lesz a minimálbér. A két szám annyiban különbözik egymástól, hogy a rendszeres bruttó átlagkeresetben nincsenek benne a jutalmak, egyszeri juttatások, prémiumok. Vagyis egy kisebb összeghez kell majd felzárkóztatni a minimálbért.

A portál számokra is lefordította, mit jelenthet a különbség. A legfrissebb KSH-adatok alapján

  • 2024 júniusában a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 642.000 forint volt, miközben
  • a rendszeres (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) bruttó átlagkereset 598.200 forintra becsülhető.
  • Vagyis a rendszeres bérek jelenleg több mint 40 ezer forinttal alacsonyabbak.

A rendszeres bruttó átlagkeresethez mérve jelenleg a bruttó minimálbér (266.800 forint) 45 százalékot tesz ki – ezt az arányt kellene tehát 50 százalékra feltornázni három év alatt, úgy, hogy közben a rendszerese bruttó átlagkereset is minden bizonnyal nőni fog.

Arról még nem döntöttek a VKF-en a felek (munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletek), hogy 2025-ben mennyivel emelkedne a minimálbér. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden azt mondta, elképzelhető, hogy jövőre nagyobbat emelnek, aztán kisebbet.

Kapcsolódó
Nagy Márton: 2028 januárra elérhetjük az 1000 eurós minimálbért
Három év alatt pedig 40 százalékkal emelkedhet a minimálbér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik