Gazdaság

Állami erdőcskét vehetett Lázár János a kastélya közelében, agrárminiszteri engedéllyel

Vörös Szilárd
Vörös Szilárd

Lázár János építési és közlekedési miniszter egy 7815 négyzetméteres erdőt vehetett meg az államtól, holott az állami erdők értékesítését alapesetben jogszabály tiltja – írta az Átlátszó. A jelek szerint azonban vannak kivételek. A földterületek adásvételét kötelező kifüggeszteni, ami ma már elektronikusan történik – Hódmezővásárhely augusztusban tette közzé, hogy egy külterületi, 7835 négyzetméteres erdőt elad az állam 1.581.000 forintért.

A mellékletként csatolt adásvételi szerződésből az is kiderült, ki a vevő. A dokumentum szerint Lázár János építési és közlekedési miniszter vásárolta meg az erdőt a magyar államtól. A szerződésben szerepel az is, hogy az adásvételre a jogszabályi előírások (az állami erdők eladásának tilalma, alapesetben) a mérvadók, de ezt sikerült kikerülni. A szerződésben ugyanis azt írták, hogy: „Az ingatlan művelési ága erdő, azonban az Agrárminisztérium az FgF/166/15/2023. számú nyilatkozatával az ingatlan értékesítéséhez hozzájárult”. Vagyis Nagy István agrárminiszter megengedte, hogy Lázár János a jogszabályi tiltás ellenére állami erdőt vehessen.

Hozzátették, hogy a terület légvonalban mintegy 3 kilométerre van a batidai Nagyréti Vendégháztól, a kastély melletti földek többsége pedig már régóta Lázár Jánosé.

A portál nemrég azt is megírta, hogy kilométerenként mintegy félmilliárd forintot költ a Magyar Közút egy olyan négyszámjegyű mellékútra, melyen alig van forgalom. Ez a mellékút az M43-asról éppen Lázár János batidai kastélyához vezet.

Kapcsolódó
Pénzt nem kímélve újítják fel a Lázár János-féle kastély felé vezető mellékutat
Kilométerenként mintegy félmilliárd forintot költ a munkálatokra a Magyar Közút.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik