Gazdaság

222 milliárd forintos nyereség az MVM-nél, fél év alatt

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Közzétette idei első féléves jelentését az MVM Zrt.  Az állami energiaszolgáltató csökkenő árbevétel és üzemi eredmény mellett is növelni tudta nyereségét az alacsonyabb energiapiaci árak dacára is – számolt be a vg.hu. Íme a részletek:

  • az értékesítésből származó bevétel 22 százalékkal 2156 milliárd forintra esett vissza, amit az alacsonyabb földgáz- és árampiaci árakkal magyaráz a társaság,
  • a teljesítményt leginkább mutató, kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) 63 milliárd forinttal – 12,8 százalékkal – 450 milliárd forintra mérséklődött, a 328 milliárd forintos működési eredmény pedig 13,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, de még így is lényegesen magasabb volt a 2022-es szintnél.

A 2023 első félévihez hasonló eredményt a társaság szerint elsősorban a földgáznagykereskedelmi piacon elért, magasabb árrés, valamint a nukleáris és megújuló erőforrások felhasználásával történő villamosenergia-termelésből származó magasabb árrés eredményezte. Az EBITDA-t másfelől mérsékelte a földgáz egyetemes szolgáltatási tevékenység visszafogottabb teljesítménye, valamint a földgáz kiskereskedelmi és a magyarországi nagykereskedelmi villamosenergia-piacon elért alacsonyabb árrések.

  • Az adózás előtti eredmény ugyanakkor még így is közel tíz százalékkal 298 milliárd forintra hízott a jelentősen mérséklődő pénzügyi ráfordításoknak, valamint az időszak során felére csökkenő pénzügyi veszteségnek köszönhetően.
  • Az adózott nyereség a közterhek megfizetése után 222 milliárd forint lett, ez 6 százalékkal magasabb a tavalyinál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik