Gazdaság

Nagy Márton: 2028 januárra elérhetjük az 1000 eurós minimálbért

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Három év alatt (kamatos kamattal számolva) 40 százalékkal emelkedhet összesen a minimálbér – nyilatkozta az ATV kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. Azt is hozzátette, hogy nem biztos, hogy minden évben 11–12 százalékos lesz a minimálbér-emelés, illetve hogy ők ilyet nem ígértek. Azt mondta, lehet, hogy az elején, jövőre 14 százalékos lesz, a végén pedig tíz százalékos. Ennek oka, hogy az átlagkereset függvényében történne az emelés – a cél az lenne, hogy néhány éven belül a minimálbér elérje az átlagkereset felét.

A nemzetgazdasági miniszter az ATV kérdésére azt mondta: mindennek alapján azzal lehet akár kalkulálni, hogy 2028. január elsejére elérjük az 1000 eurós minimálbért.

Kérdés, mennyi lesz akkor a forint-euró árfolyam. Mai árfolyammal számolva 394 ezer forint körüli bruttó minimálbért kellene elérni 2028 januárjára. Jelenleg a bruttó minimálbér 266.800 forint, a bruttó átlagkereset pedig a KSH legutóbbi (júniusi) adatai szerint bruttó 642 ezer forint volt. Vagyis most a minimálbér az átlagkereset 41,5 százaléka. De természetesen nemcsak a minimálbér fog nőni évről évre, hanem az átlagkereset is, és az időközben megnövekvő átlagkereset felét kell majd elérnie a minimálbérnek a következő években.

Az egy hete tartott Gazdasági Kamarák Egyeztető Fórumának résztvevői egyetértettek abban, hogy 2027-re reális célkitűzés lehet a minimálbér szintjének felemelése a rendszeres bruttó átlagkereset 50 százalékára. Ennek érdekében a következő három évben nagyságrendileg évi 11–12 százalékos minimálbér-emelést tartottak szükségesnek.

A miniszter a tévének még elmondta, a munkavállalói és munkáltatói egyeztetésekre figyelve úgy véli, kialakulhat egy hároméves bérmegállapodás, aminek része lehet, hogy három év alatt 40 százalékos emelés legyen, illetve hogy 2028 januárra elérjük az 1000 eurós minimálbért.

A Tisza párt kormányra kerülése esetére egymillió forintos minimálbért ígért első ciklusa végére (ez elvileg 2030 lehet). A Magyar Szakszervezeti Szövetség korábban azt mondta, 300 ezer forint feletti minimálbér kellene jövőre.

Kapcsolódó
MASZSZ: 300 ezer forint feletti minimálbér kellene jövőre
Ez több mint 12 százalékos emelést jelentene a legkisebb béreknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik