Gazdaság

Magyar gyárban készülhetett a hibás alkatrész, ami miatt 1,5 millió BMW-t hívtak vissza

Vezess.hu archívum
Vezess.hu archívum
A Bloomberg szerint egy Magyarországon gyártott alkatrész miatt kell visszahívni másfél millió BMW-t. A hiba a hazai gyár hanyagságából eredhet. A BMW a hibán nagyjából egymilliárd eurót veszíthet – írja a totalcar.hu.

A BMW-hez még 2022 júniusában érkezett több panasz a fékeket illetően, amelyek miatt 2023 októberében egy mélyreható vizsgálatot indítottak. Kiderült, hogy a hibás alkatrészeket Magyarországon gyártották, amelyeket akár másfél millió BMW-be is beépíthettek – idézi a portál a Bloomberg hírügynökséget, amely egy belsős forrására hivatkozik.

A BMW vizsgálata szerint a problémát valamilyen interferencia okozza a brake-by-wire fékrendszeren keresztül küldött elektromos jelekben. A probléma a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy egyes esetekben vészfékezésnél a fékpedált a normálisnál sokkal nehezebb teljesen benyomni, ami „gyengébb sofőrök esetében kihívás lenne”, így akár baleset is történhet.

A BMW a problémát egészen a Continentalig vezette vissza,

a beszállító pedig a hibát a magyarországi üzemre szűkítette. A Bloomberg információi szerint a fékek áramköri lapjai porosak, foltosak maradtak, vagyis a gyárban nem gondoskodtak a kellően tiszta környezetről.

Emiatt idén februárban 80 ezer járművet hívtak vissza az Egyesült Államokban, de ahogy egyre jobban tisztult, hogy mi lehet a hiba oka, úgy nőtt az érintett járművek köre. A jelenlegi állás szerint közel másfél millió BMW, valamint a Rolls-Royce Spectre egyes darabjai is érintettek lehetnek.

A hiba miatt eddig nem történt baleset, de a BMW-nek a hiba kijavítása több hónapba telhet, valamint közel 1 milliárd euró vesztesége származhat belőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik