Gazdaság

Nagy Márton az árstop elleni ítéletről: A bíróság a profithajhász multik oldalára állt

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A bíróság a családok helyett az árdrágító és profithajhász multik oldalára állt, amelyek profitéhségüket a magyar kormány ellen vívott folyamatos harccal próbálják elfedni

– mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy az Európai Unió Bírósága elkaszálta Magyarországot az árstop miatt. „Ez a magatartás, a SPAR, a brüsszeli bizottság, valamint a perben észrevételt tévők részéről is szemben áll a magyar fogyasztók, a magyar családok érdekeivel” – folytatta a vesztes perről Nagy az MTI szerint.

A luxemburgi bíróságon a SPAR perelte be a magyar államot az árstop miatt, és állásfoglalást is kértek a testülettől az ügyben. A kereskedelmi lánc először a magyar bíróságon támadta meg annak a büntetésnek a jogosságát, amelyet a hatóságok azért róttak ki rá 2023 májusában, mert egyik vidéki üzletében nem találták megfelelőnek néhány árstopos áru raktárkészletét. Az európai bíróság az uniós joggal ellentétesnek minősítette a magyar rendelkezést, ami bizonyos mezőgazdasági termékek meghatározott áron és előre meghatározott mennyiségben árusítására kötelezte a kereskedőt. Az uniós az ítéletében azt állapította meg, hogy a kormányrendelet sérti a szabad versenyt.

Nagy szerint azonban

Brüsszel az árdrágítók oldalán áll és ezeknek az árdrágító multiknak semmi sem szent.

De csinálhatnak bármit, a kormány mindvégig az árak csökkentése, így a magyar családok mellett fog állni. Semmilyen vállalkozásnak nincs helye a magyar piacon, amely a magyar fogyasztók érdeke ellen űz piszkos játszmákat.”

A nemzetgazdasági miniszter szerint a SPAR – mely ellen régóta háborúzik – keresete hátterében valójában a cég lesújtó gazdasági helyzete áll, mert a SPAR Magyarország Kft. nem működik hatékonyan, mivel piaci versenytársaihoz képest magasabb költségszerkezettel rendelkezik, emellett a piaci és az árversenyben is alulmaradt.  Nagy úgy véli, „ahelyett, hogy hatékonyságát és versenyképességét megerősítő lépéseket tenne, a bírósággal próbálja beszedetni elmaradt, tisztességtelen profitját.”

Nagy elmondása szerint a kormány azért vezetett be árstopot és rendelt el készleten tartási kötelezettséget, hogy ne alakuljon ki mesterségesen gerjesztett hiány miatt további indokolatlan áremelkedés. Kijelentette azt is, hogy azok számára, akik nem tartják vagy tartották tiszteletben a magyar fogyasztókat és túláraztak, nincs hely a magyar gazdaságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik