Gazdaság

Orbán bejelentette, hogy egy minisztere lesz az új jegybankelnök

Vörös Szilárd
Vörös Szilárd

Kötcsei gondolatok címmel egészítette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon a kötcsei találkozóról korábban kiszivárgott információkat. A szöveg egyik érdekessége, hogy egy ponton azt írja:

Kell egy Erhard, aki korábban Matolcsy György volt, amíg el nem ment jegybankelnöknek, aki a gazdasági- és a költségvetési eszközöket egyszerre kézben tartó gazdasági csúcsminiszter, és ezt a cselekvési programot le tudja vezényelni. Ennek az embernek a személye összefügg azzal, hogy a március 1-jén sajnálatos módon bekövetkező jegybankelnöki szék megürülése milyen döntésekre sarkallja a kormányt. Nyilvánvaló, hogy aki odamegy, az nem lehet ez a csúcsminiszter, hogy egyenesen beszéljek. Az egyik gazdasági csúcsminiszter, a másik pedig jegybankelnök lesz.

Ez elég egyértelmű utalás arra, hogy a miniszterelnök át tervezi alakítani a kormányát, és a mostani két gazdasági tárcából egy nagy minisztériumot gyúrna össze, a másik minisztert pedig a jegybank élére jelöli. A pletykák egy ideje arról szólnak, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter lehet a március 1-jén távozó Matolcsy György utódja az MNB élén, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pedig (aki korábban Matolcsy mellett dolgozott a jegybankban, de megromlott a viszonyuk) az egyedüli gazdasági miniszter marad, vagyis hozzá kerülhetnek át a költségvetési ügyek is.

A két tárcán kívül a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz tartozik gazdasági portfolió, Szijjártó Péter a külföldi befektetésekért felel. Egy nagyobb kormányalakításnál nem lenne meglepő, ha az átalakított külügyből is Nagyhoz kerülne ez a rész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik