Gazdaság

Hernádi: Nem a Mol magyarországi üzletágai javították fel a cégcsoport eredményeit

MTI
MTI

300,1 milliárd forint (825 millió dollár) volt az idei második negyedévben a Mol-csoport tiszta eredménye (EBITDA). A csoport duplázódott az előző év azonos időszakához képest, és mintegy 15 százalékkal meghaladta az előző negyedév eredményét.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétette közleménye szerint az értékesítés nettó árbevétele a második negyedévben 2372,6 milliárd forintra (6524 millió dollár) nőtt a tavalyi 1960,8 milliárd forint (5725 millió dollár) után, az üzleti eredmény pedig 197,3 milliárd forint (543 millió dollár) lett az előző év azonos időszakában elért 70,6 milliárd forint (206 millió dollár) után.

Hernádi Zsolt, a vállalat elnök-vezérigazgatója az eredményeket kommentálva kifejtette: a cégre több irányból is nyomás nehezedik. A régió ellátásbiztonsága érdekében sokat dolgoznak azon, hogy biztosítsák minden kőolaj-szállítási útvonal működését, maximalizálják a kőolajbeszerzés diverzifikációját és finomítóik rugalmasságát. Folytatják transzformációs programjukat saját erőforrásaikra támaszkodva, mert kőolaj diverzifikációs és transzformációs erőfeszítéseikhez nem kapnak közösségi támogatást.

Hernádi szerint nem könnyű elérni ezeket a célokat, különösen mivel a közép-európai országok szabályozási és kormányzati elvonási terhei tovább korlátozzák lehetőségeiket. Tükrözi ezt az a tény is, hogy a Mol legfőbb magyarországi üzletágai kevéssé járultak hozzá a csoport félévi pénzügyi eredményéhez.

A körforgásos gazdaság szolgáltatások EBITDA-ja 10 millió dolláros veszteséget ért el a kötelező visszaváltási rendszer elindításával. A DRS rendszer január 1. óta működik, mintegy 3100 automata telepítettek a kiskereskedelmi hálózatokban. A rendszer július 1-től megkezdte működését, rajta keresztül naponta mintegy 3 millió italcsomagolás kerül vissza a körforgásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik