Gazdaság

A Tesco a kormányzati különadó miatt óriási veszteséggel zárta a tavalyi évet

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

21,5 milliárdos veszteséggel zárta a 2023-as üzleti évét a Tesco – írja a Pénzcentrum a Tesco-Global Zrt. kedden közölt eredménykimutatása alapján.

A közzétett mérleg és a beszámoló tanulsága szerint a veszteség a kormány által bevezetett kiskereskedelmi különadó számlájára írható: a vállalat 25,1 milliárd forintot fizetett be.

A Tesco nettó árbevétele 721,6 milliárd forint volt, kevesebb, mint a megelőző évi 723,3 milliárd.

„Egyértelműen azt láttuk a tavalyi évben -amiről mindig is tudtuk, hogy egyszeri, rendkívüli év lesz -, amikor jóval kisebb lett a magyar emberek elkölthető jövedelme, akkor a nagy, város széli, óriási választékkal rendelkező hipermarketek, mint a Tesco hátrányba kerültek azokhoz a boltokhoz képest, amik fizikailag közelebb vannak a vásárlókhoz” – kommentálta az üzleti eredményeket a vállalat a Pénzcentrumnak.

A Tesco szerint a nagyméretű veszteség másik oka az, hogy a forgalmuk jelentős része nem élelmiszer, és 2023-ban a magas infláció mellett a reálkereset csökkent. Mivel különösen az élelmiszerek áremelkedése volt jelentős, ezért a háztartások főképp az egyéb, nem létfontosságú termékeken spóroltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik