Gazdaság

Özönölhetnek az orosz és belarusz munkások Magyarországra

Szergej Ilnyickij / EPA / MTI
Szergej Ilnyickij / EPA / MTI

Július 8-tól már összesen 8 országból jöhetnek a vendégmunkás szabályozásnál lazább feltételekkel, úgynevezett Nemzeti Kártyával Magyarországra munkavállalási céllal – újdonságként az Oroszországi Föderációból és a Belarusz Köztársaságból is – írta a Forbes.hu.

Arra is kitértek, hogy milyen főbb különbségek vannak a vendégmunkás státusz és a nemzeti kártyás foglalkoztatás között:

  • A Nemzeti Kártyánál nincs éves maximumlétszám (a vendégmunkásoknál van, idén 65 ezer fő). Illetve, aki ilyen kártyával rendelkezik, az nem számít bele a vendégmunkásoknál megállapított foglalkoztatási korlátba,
  • nincs kizárt foglalkozás (mint a vendégmunkásoknál), azaz a nemzeti kártyás munkások bármilyen FEOR-ral (munkakörben) foglalkoztathatóak,
  • a kérelemhez nem kell benyújtani munkaerőigényről szóló igazolást (a vendégmunkásoknál kell) és
  • a hosszabbítási eljárásnál nem kell kulturális ismereti vizsgát tenniük, sőt,
  • a kártyásoknak családegyesítésre is van lehetőségük.

A Nemzeti Kártya az első alkalommal 2 évre kérhető, de 3 évvel akárhányszor meghosszabbítható.

Aztán azt latolgatták szakértői segítséggel, vajon hova kellenek nekünk orosz, fehérorsz munkások. Talán a paksi építkezéshez, vagy a Mere betelepedéséhez? Rácz András Oroszország-szakértő többek között azt mondta a lapnak, hogy mivel a Nemzeti Kártya korlátlan darabszámban igényelhető és kiadható, nem látja mi szükség van arra, hogy meg nem határozott számú orosz előtt szélesre tárjuk a magyar munkaerőpiacot. Hacsak nem a Nemzeti Beuházási Bank (IIB), vagy másnéven magyar kémbank teljesen megvont diplomáciai mentességének valamiféle feltámasztása, rehabilitációja áll a háttérben.

A Nemzeti Kártyával – hacsak nincs a jogszabályba beépítve valami ezt kizáró fék – nagyon hasonló dolog történhet, nagy számban jöhetnek be oroszok újra anélkül, hogy ez célhoz vagy magyarázathoz lenne kötve – vélekedett Rácz András.

A szakértő szerint leginkább az jelenthet problémát, hogy milyen hatékonyan lehet szűrni a vízumkérelmet benyújtó személyeket és családtagjaikat, ami erőforrás kérdése. Ő ebben komoly nemzetbiztonsági kockázatot lát annak függvényében, hányan jönnek majd.

„A nemzetbiztonsági kockázatot jelentő oroszok számára a schengeni zóna a cél. Diplomáciai fedésben lévő orosz kémek esetében teljesen rendszeres, hogy például egy prágai akkreditáció mellett Szlovákiában, Ausztriában, Magyarországon vagy akár Németországban hajtsanak végre műveleteket” – magyarázta Rácz.

A magyar szabályozás ilyen értelemben is kérdéses, hiszen a Nemzeti Kártya birtokosaira nem vonatkoznak azok az utazási korlátozások, ami mondjuk egy tartózkodási engedéllyel rendelkező vendégmunkás kezét megköti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik