Gazdaság

Tízmillió literekkel kevesebb 95-ös benzint és sima gázolajat tankoltunk az első félévben, mint tavaly

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az Ásványolaj-szövetség adatai szerint összesen 0,9 százalékkal csökkent a magyarországi üzemanyag-fogyasztás az első fél évben. Ezen belül összességében 0,3 százalékkal kevesebb motorbenzin és 1,2 százalékkal kevesebb gázolaj fogyott a kiskereskedelmi forgalomban Magyarországon, mint tavaly ugyanebben az időszakban – írta az MTI a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) honlapjára kitett adatok alapján.

Mint az ábrán is látható, a teljes fogyasztás 1,874 milliárd liter volt az év első hat hónapjában; 741,9 millió liter motorbenzint és 1,132 milliárd liter dízel üzemanyagot tankoltak a járművekbe az autósok a MÁSZ-tagvállalatok összesített adatai alapján.

Az üzemanyagokon belül a prémium motorbenzinből 128,3 millió liter fogyott az első fél évben, 12,3 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában. A 95-ös motorbenzinből 613,6 millió litert tankoltak az autósok, 2,6 százalékkal, majdnem 16,5 millió literrel kevesebbet, mint tavaly január és június között.A prémium dízel fogyasztása 91,8 millió liter volt az első hat hónapban, ami 16,4 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A nem prémium gázolaj eladása 1,04 milliárd liter volt, ez 2,5 százalékos, több mint 27 millió literes csökkenés a tavalyi azonos időszakkal összehasonlítva.A MÁSZ-tagvállalatok mintegy 1050 töltőállomást üzemeltetnek Magyarországon, a teljes kiskereskedelmi forgalomban eladott benzin körülbelül 75 százalékát és a gázolaj mintegy 66 százalékát a szövetség tagjai értékesítik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik