Gazdaság

Újabb fájdalomcsillapító vált hiánycikké a gyógyszerhatóság szerint

Németh Gabriella / 24.hu
Németh Gabriella / 24.hu
Hiánycikké vált a Cinie fájdalomcsillapító gyógyszer, melyet jellemzően migrénes fejfájás ellen szoktak alkalmazni – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adatbázisából. A gyógyszernek két kiszerelése van forgalomban, az 50 mg-os már május óta nem kapható, a 100 mg-os pedig június 25-től hiánycikk. Utóbbinak indoklása: gyártási gond.

“Hatóanyag, vagy egyéb alapanyag ellátási probléma” miatt vált hiánycikké a hatszemes 50 mg-os Cinie még májusban, a hiány tervezett vége július 15-e – vagyis jövő hétfő. Azonban azóta a szintén hatszemes 100 mg-os Cinie is hiánycikké vált, ezt június 25-én jelezték a gyógyszerhatóság felé. A hiány oka gyártási gond. Kérdéses, hogy így tudják-e tartani az 50 mg-os kiszerelés hiányának tervezett végét – írja a pénzcentrum.hu.

Ha az NNGYK (korábban NNK és külön OGYÉI) adatbázisában megnézzük a helyettesítőket, akkor az ugyancsak sumatriptán hatóanyagú Imigran, Triptagram és Sumatriptan nevű gyógyszereket találjuk. Ezek közül az Imigran több kiszerelése ugyancsak hiánycikk, és a Triptagram egyik kiszereléséből is időszakos hiány volt nemrég.

A Cinie jellemzően migrénes fájdalom csillapítására szolgál. A Cinie összehúzza a kitágult vérereket, ezáltal enyhíti a migrénes fejfájást.

A portálon azt tanácsolják, hogy amennyiben olyan gyógyszerre van szüksége, amelyik hiánycikk, a helyettesíthetőségről konzultáljon gyógyszerészével, terápiaváltás esetén pedig háziorvosával!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik