Gazdaság

Az MNB felügyelőbizottsága egyhangúlag fogadta el a jegybank éves jelentését

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A Magyar Nemzeti Bank szerint felügyelőbizottsága éves jelentéséről számos téves értelmezés jelent meg.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezető testületei – ideértve – a felügyelőbizottságot (FB) is elítélik azokat a téves értelmezéseket, amelyek a felügyelőbizottság tegnapi napon megjelent éves jelentésén alapulnak. Azt írták: a megjelent hírek általánosan mutatnak be egy-egy olyan állítást, amelyek vagy nem tükrözik a felügyelőbizottság egységes álláspontját, vagy mellőzik a pozitív megállapításokat, így félrevezetőek. Azt írták, az MNB-törvény értelmében a felügyelőbizottság feladata az MNB folyamatos tulajdonosi ellenőrzése és az MNB belső ellenőrzési szervezetének irányítása. Az FB a hatáskörébe tartozó ügyekben folyamatosan tájékozódik az MNB működésével kapcsolatos döntésekről és azok hátteréről, emellett módja van az ülései közötti időszakban a halaszthatatlan ügyekben azonnali felvilágosítást kérni, az MNB vezetőivel kapcsolatba lépni, majd ezek megállapításairól véleményt formálni, kritikát megfogalmazni.

Az FB jelentése is kiemeli ugyanakkor, hogy

az MNB − eleget téve a jogszabályban foglalt kötelezettségeinek − negyedévente beszámolt az ügyvezetésről és az MNB vagyoni helyzetéről, amelynek keretében megküldte a felügyelőbizottság részére az aktuális negyedévben hozott, a felügyelőbizottság feladatkörét érintő igazgatósági határozatokat, melyek – a vonatkozó előterjesztésekkel egyetemben – a tagok rendelkezésére álltak.

Azt írták, a megjelent hírekkel ellentétben Matolcsy György elnök számos esetben személyesen (legutóbbi Balatonakarattyán tartott, kihelyezett felügyelőbizottsági ülésen), vagy az adott kérdéskörben érintett, teljes kompetenciával rendelkező helyettese révén minden esetben képviselte magát az FB ülésein. A jegybank egyik alelnökének hatáskörére vonatkozó állítás is félreértelmezésen alapul, hiszen a jelentésnek ezen része nem a testület, csak egyetlen tag véleményét tükrözi. A Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény alapján a jegybank igazgatósága (melynek valamennyi alelnök a tagja) maga határozhatja meg szervezeti felépítést, az ahhoz rendelt feladatköröket.

A működési költségekre vonatkozó kritikákkal kapcsolatban megemlítik, hogy a világ szinte valamennyi jegybankja rendkívüli közegben működik 2020 óta, hiszen először a világjárvány kezeléséhez, majd a világpiaci és geopolitikai feszültségek nyomán kialakult inflációs helyzetre kellett hatékony megoldásokat találniuk. A jegybank büszke arra, hogy a gazdaság legkiemelkedőbb szakembergárdájának köszönhetően olyan gyors és hatékony programokat dolgozott ki, amelyek segítségével a magyar gazdaság – európai viszonylatban is – kivételesen gyors helyreállását sikerült elérni. Torzításnak tartják a jegybank bértömeggazdálkodásával kapcsolatos adatok értelmezését, hiszen a tavalyi évet leszámítva a teljes nemzetgazdaságban, azon belül az MNB munkaerőpiaci versenykörnyezetének tekinthető pénzügyi szektorban is az inflációt olykor messze meghaladó bérnövekedés volt jellemző.

A felügyelőbizottság hatáskörének a leányvállalatok közvetlen ellenőrzésére vonatkozó korlát nem az MNB jogértelmezésén alapul. A tulajdonos magyar államot képviselő Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium – az Európai Központi Bank véleményének figyelembevételével – maga készített tervezetet a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvény ilyen irányú módosítására, de elfogadásának hiányában egyelőre nincs rá jogi lehetőség.

Az MNB Balatonakarattyai Oktatási és Konferenciaközpontjának „vártnál nagyobb kihasználtságával” kapcsolatos kritika nem helytálló annak fényében, hogy az MNB mindig egyértelművé tette, saját dolgozóinak továbbképzési helyszínéül, illetve a jegybank szakmai rendezvényeinek otthonául szolgáló területnek eleve teljes körű kihasználására törekedett. A jegybank azzal a céllal kezdte meg az addig üresen álló terület rehabilitálását, hogy az oktatási központként, a hazai és nemzetközi-, pénzügyi, gazdasági és tudományos konferenciák, valamint a jegybank munkavállalóinak szóló workshopok, képzések és kihelyezett tárgyalások helyszíneként éledjen újjá. A komplexum ezt a feladatát maximálisan el is látja.

Az MNB mindig teljes mértékben eleget tett a törvényi előírások szerinti tájékoztatási és adatszolgáltatási kötelezettségeinek, és továbbra is híve a teljes transzparenciának, ezért ahogy eddig is, ezután is minden, az MNB felügyelőbizottságától érkező észrevétellel, javaslattal érdemben foglalkozik és mérlegel a működésével kapcsolatos döntései meghozatalakor. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a korábbi évekhez hasonlóan FB ellenszavazat nélkül fogadta el az MNB 2023-as évre vonatkozó beszámolóit és egyértelmű megállapítást tett:

a jegybank 2023-ban törvényesen és szabályosan végezte tevékenységét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik