Gazdaság

Nagy Márton: kivezetik a távközlési és gyógyszergyártói extraprofitadót

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy mai sajtótájékoztatón – melyen az euróai elektromosautó piac fellendítésére tett javaslatokat ismertette – bejelentette, hogy 2025 januárjától a légiforgalmi adó mellett már a távközlésnek és a gyógyszergyártóknak sem kell extraprofitadót fizetnie – írta az ATV.

– A bankok extraprofitadója indokolt – tette hozzá.

A biztosítóknál is leírható lesz az 50 százaléka az extraprofitadónak, bizonyos feltételek mellett, állampapírvásárlás és a növekmény figyelembevételével meghatározott időszakban – közölte a miniszter az ATV kérdésére, aki azt is elmondta:

egyedi elbírálás lesz.

Nagy Márton állítása szerint a bankok, pénzintézetek nem terhelhetik az ügyfelekre a megemelt tranzakciós illetékek terheit. A meglévő kedvezményeket a szerződéseket illetően a bankok nem vonhatják vissza – mondta.

A nemzetgazdasági miniszter hétfőn hivatalában fogadta a Magyar Bankszövetség elnökségét és ismertette a háborúellenes akcióterv részleteit, amely a bankadót, valamint a tranzakciós illetéket érinti, és külön intézkedéseket ír elő annak érdekében, hogy a bankokra kirótt terheket a bankok ne háríthassák át a lakosságra.

A tranzakciós illeték alábbi elemeinél lesz emelés:

  • általános esetben (ideértve az értékpapír tranzakciókat is) az illeték mértéke 0,45 százalékra emelkedik (0,3 százalékról), de fizetési műveletenként legfeljebb 20 ezer forint lehet (ez utóbbi 10 ezer forintról emelkedik);
  • készpénzfelvétel esetén a pénzügyi tranzakciós illeték 0,9 százalékra emelkedik (0,6 százalékról).

A kabinet vállalást tett az Európai Bizottság felé, hogy a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) összesen körülbelül 6200 milliárd forintnyi támogatási forrásának lehívása feltételeként fokozatosan kivezeti az extraprofitadókat. Az Európai Unió Tanácsának határozata alapján Magyarországnak 2023 negyedik negyedévére döntenie kell a következő átmeneti adóintézkedések kivezetéséről:

  • a pénzügyi szervezetek extraprofitadója,
  • a biztosítókat terhelő extraprofitadó,
  • az energetikai vállalkozások extraprofitadója,
  • a kiskereskedelmi szektor különadója,
  • a távközlési szektor extraprofitadója,
  • a gyógyszergyártói befizetések különadója.

Ha kivezetnék az összeset, a költségvetésnek összesen 1257 milliárd forintnyi bevételről kellene lemondania 2024-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik