Gazdaság

„Elintézte” a forintot a hétfői kormányinfó

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A forint a mai kormányzati bejelentésekre gyengül, ám tartós gyengülésre emiatt nem kell számítani, a kereskedési sávból most sem lépett ki a jegyzés – nyilatkozta a portfolio.hu-nak Kolba Miklós az ING Bank devizapiaci szakértője.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón bejelentette, hogy maradnak a különadók, emellett az energetikai és a bankszektorra újabb különadókat vezetnek be.

A bejelentés után a forint gyengülni kezdett az euróval szemben, holott a múlt hét második felében még erősödést láttunk, az euróval szemben 392-ig erősödött a forint, és ma reggel 392 alá is benézett. A bejelentés után pár órával pedig már a 395-öt is átvitte a jegyzés felülről, több mint fél százalékos gyengülést látunk. A kurzus délután kettő körül is 395 környékén tartózkodott. Eközben a nemzetközi hangulatban nem látunk változást, a dollár stagnál az euróval szemben, a piacok alapvetően optimisták a francia választási eredmények után.

Egyértelműen a kormányzati bejelentés hatására kezdett ma gyengülni a forint,

a befektetők nem szeretik, ha a bankrendszerre adókat vetnek ki – mondta a portálnak Kolba Miklós, az ING Szenior Treasury értékesítési üzletkötője. A szakember szerint a 392 egyébként is a kereskedési sáv alját jelentette.

„A piaci reakció természetes, ma alacsony a likviditás, mert a befektetők a holnapi magyar inflációs adatra várnak, ilyen környezetben egy maihoz hasonló bejelentés tud hozni ilyen mozgásokat” – mondta.

A mai kormányzati bejelentések nem fogják a forintot kibillenteni a kereskedési sávból, ez nem hoz tartós gyengülést.

Elmondta továbbá, hogy a magyar inflációs adatközlés ellenben bármelyik irányban hozhat tartósabb elmozdulást, ha az adat eltér a várakozásoktól valamilyen irányban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik