Gazdaság

Otthonfelújítási támogatás: Mutatjuk, mi lehet a legnehezebben teljesíthető feltétel

Getty Images
Getty Images
Június 17-én megjelent az Otthonfelújítási Program végleges pályázati kiírása. Több feltétel, előírás is változott az eredeti tervekhez képest, módosult például az is, hogy mikortól kell az adott ingatlanban élnie az igénylőnek. A Bankmonitor szakértőinek véleménye alapján nem véletlenül nyúltak hozzá ehhez az előíráshoz, ugyanis a legtöbb érdeklődő ezen a feltételen bukott el.

Az otthonfelújítási támogatás indulására rengeteg család várt, a bejelentést követően azonban számos részletszabály még nem volt egyértelmű. Június 17-én jelent meg a végleges pályázati kiírás, amely számos kérdést tisztázott. Sőt, bizonyos korábban megismert feltételek változtak is. Ilyen például a beköltözés dátumára vonatkozó előírás.

  • A tervezetben még az szerepelt, hogy az igénylőnek legkésőbb 2024. május elsejétől a korszerűsítésre szánt ingatlanban kell laknia.
  • A módosítást követően ez a dátum kitolódott 2024. július elsejére.

A változás alapján megfelelő az is, ha az igénylő közeli hozzátartozója – házastárs, szülő, nagyszülő, gyermek, unoka, testvér – él az ingatlanban. Sőt, az is rendben van, ha az igénylő épp most vásárolja meg a felújítandó házat. Ebben az esetben elvárás, hogy az adásvételi szerződést július elsejéig megkössék. (Természetesen a támogatási szerződés aláírásának feltétele, hogy a tulajdonjogot bejegyezzék, illetve beköltözzön az ingatlanba az igénylő.) Akik most, vagy a jövőben keresnek házat, azoknak tehát nem lesz elérhető a lehetőség. A dátum kitolása, illetve a közeli hozzátartozói könnyítés viszont a portál szakértői szerint fontos lehet. Volt például érdeklődő náluk, aki olyan ingatlanra használta volna ki a kedvezményt, ami részben a tulajdonában van, de a szülei laknak benne.

A legtöbb problémát beköltözés határideje okozza

A portál által készített kalkulátorral az érdeklődők ellenőrizhetik, hogy jogosultak-e a támogatásra. A kérdéses kalkulátor adatai alapján pedig a legtöbben azon buktak el, hogy nem éltek kellő ideje az adott ingatlanban.

Több mint 15 ezer kalkulációt végeztek el a kalkulátorral – az érdeklődők 12,36 százaléka nem élt a kérdéses ingatlanban 2024. május elseje óta, vagyis az eredeti elvárások alapján nem voltak jogosultak a támogatásra. A portál erre alapozva mondja, nem véletlenül nyúlhattak hozzá pont a beköltözési előíráshoz.

A második leggyakoribb probléma az ingatlanok építési évével volt: az érdeklődők 6,55 százaléka nem felelt meg az erre vonatkozó előírásnak (ez azonban még mindig csak a fele annak, ahányan a legtöbb gondot okozó beköltözési feltételen elbuktak).

Íme a pontos elvárások, előírások, és hogy mi változott a feltételeknél:

  • Eredetileg az igénylőnek legkésőbb 2024. május elsejétől kellett az ingatlanban életvitelszerűen laknia. Az új előírás alapján a beköltözés végső dátumát kitolták július elsejére. Ráadásul már az is elfogadható, ha az igénylő közeli hozzátartozója lakik az adott ingatlanban. Sőt azok a házak is megfelelőek lehetnek, melyekre július elsején, vagy azt megelőzően köt az igénylő adásvételi szerződést. (Ez utóbbi esetben a támogatási szerződés megkötésének feltétele a bejegyzett tulajdonjog, illetve a beköltözés.)
  • Az 1990. december 31. előtt épült, használatbavételi engedélyt kapott ingatlanok korszerűsítésére igényelhető a támogatás.
  • Kizárólag külső nyílászárók cseréje, az épület hőszigetelése, a melegvízrendszer korszerűsítése és a fűtési rendszer modernizálása finanszírozható meg. Újdonságként bekerült a végleges pályázatba a víz-levegő hőszivattyú fűtési rendszer kialakítása is.
  • Kizárólag családi ház korszerűsítésére lehet fordítani a kedvezményt.
  • Az igénylőnek tulajdoni hányaddal kell rendelkeznie a felújítandó ingatlanban. Az is megfelelő, ha holtig tartó haszonélvezeti joga van az igénylőnek.
  • Az igénylő nem szerepelhet élő elmaradással a rossz adósok listáján. Illetve lezárt elmaradás esetén sem működik a dolog, ha az elmaradás egy részét végül a bank elengedte.
  • Az igénylőnek nem lehet a bruttó minimálbért – 266 800 forintot – elérő köztartozása, adótartozása.
  • Nem lehet legalább 60 napja fennálló, szintén a bruttó minimálbért elérő közüzemiszámla-tartozása sem az igénylőnek.

A munkálatokhoz is részben hozzányúltak: a négy alapvető cél nem változott, ugyanakkor kibővült az elvégezhető részmunkák köre. Ezek közül mindenképpen érdemes kiemelni, hogy a víz-levegő hőszivattyú fűtési rendszer kiépítése bekerült a támogatott munkálatok közé. (Eredetileg csak a gázfűtési rendszer korszerűsítése, a modern gázfűtési rendszer kiépítése szerepelt a támogatott tevékenységek között.) A munkálatokra vonatkozó feltételnek a portálon kalkulálók 4,55 százaléka nem felelt meg.

A portál szakértői úgy vélik, az elvárások módosításával elképzelhető, hogy többen lehetnek jogosultak a támogatásra.

Kihangsúlyozták, statisztikájuk csak azt mutatja meg, hogy a kérdésre adott válaszok alapján az érdeklődők hány százaléka nem jogosult a kedvezményre. Azt nem mondja meg pontosan az eredmény, hogy összességében hányan voltak jogosultak a támogatásra. (Előfordulhat, hogy egy érdeklődő több előírásnak sem felelt meg.)

Otthonfelújítási támogatás számokban

  • Legfeljebb 6 millió forint támogatást igényelhetnek az érdeklődők házuk energetikai korszerűsítésére.

Az összeg egy része vissza nem térítendő támogatás, egy része pedig kamatmentes kölcsön. (A pontos arány függ az ingatlan elhelyezkedésétől, az igénylő jövedelmétől és az energiamegtakarítás mértékétől.)

  • A kedvezményből legfeljebb 20 ezer ház korszerűsítése finanszírozható, a teljes keretösszeg 108,24 milliárd forint.

Pályázni 2024. július elsejétől lehet, a pályázat végső határideje 2025. december 31. (gázfűtési rendszer korszerűsítése esetén 2024. december 31.).

A portál szakértői arra számítanak, hogy a végső határidőnél hamarabb el fog fogyni a keret. Innen nézve is érdemes lehet sietni, meg azért is, mert a keretösszeg meglehetősen karcsú a korszerűsítendő ingatlanok számához képest. A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) számítása szerint az 1991 előtt épült családi házak közül mintegy 1,3 millió darab (a teljes lakásállomány 28 százaléka) jöhet szóba a pályázaton. Mivel meghirdetett keretösszeg legfeljebb 20 ezer családi ház energetikai korszerűsítésére lesz elegendő, így a megcélzott ingatlanállomány mindössze 1,55 százaléka lehet nyertes a pályázaton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik