Gazdaság

Eltűnt a termés fele, súlyos helyzetben a magyar zöldborsó

MTI/Bús Csaba
MTI/Bús Csaba
Rekord gyenge éve van a zöldborsónak. Idén megfeleződött a borsó termőterülete a korábbi évekhez képest, ráadásul az enyhe és száraz tavasz miatt messze elmarad a termésátlag a várakozásoktól. A termelők kifejezetten rossz helyzetbe kerültek. Ez egy soha nem látott visszaesés az ipari zöldség ágazatban, Magyarország Európa harmadik legnagyobb zöldborsótermelője volt eddig, átlagosan 10-13 százalékkal – írja a növényvédöszer.hu.

2021-ig ez volt az egyik legkiszámíthatóbb termékpálya, azóta teljes a bizonytalanság. Idén megfeleződtek a tavalyi árak, a hűtő-és konzervipar jóval kevesebb alapanyagra kötött szerződést, mint korábban. Ha ez nem lenne elég, idén kifejezetten rossz a termés mennyisége is. Vannak olyan termelők, akiknek hatvan százalékkal csökkent a borsó termőterülete a tavalyihoz képest. Az idei alacsony felvásárlási áraknak a fő oka, hogy az év elején még jelentős tavalyi készletek voltak a hűtőházakban.

Minden eddiginél korábban kezdődött a borsó betakarítása, az időjárási hatások következményeként május közepén indult a munka. Erre a cég harminc éves fennállása óta nem volt példa, ugyanis normális körülmények között június elején kezdődik a betakarítás és a feldolgozás, idén ez három héttel korábban történt. Jelenleg a szezon második felénél tart a borsó, a hektáronkénti kihozatala nagy mértékben alulmaradt az elvárttól. Idehaza a korai típusú borsónál másfél, két tonnás volt az átlagtermés, a későbbinél ennek a duplája, de ez most nem így történt. Az alacsony felvásárlási ár és a kevés hozam miatt a fenntartható gazdálkodás is veszélybe került – fejtette ki a portálnak Ifj. Fülöp Gábor az Agrosprint Zrt. igazgatósági tagja.

A jégesők pedig sokat rontottak a helyzeten. Minimum tíz százalékos lesz a terméskiesés, ezért az idei borsószezon meg sem közelíti hozamában a tavalyi számokat.

2023-ra nagyon magasra szöktek az alapanyagárak, a zöldborsó felvásárlási ára 230 forint volt, ami a termelőknek jó volt, ráadásul tavaly magasak voltak a hozamok is, amelynek köszönhetően jövedelmező volt a borsótermesztés. A 2022-es áremelkedések után tavaly elkezdtek zuhanni az árak, és pontosan akkor indult el a késztermékek árának a zuhanása, amikor drága nyersanyagból kellett gyártani késztermékeket. Ez a helyzet ütött vissza erre az évre, a zöldborsó ára negyven százalékot zuhant.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik