Gazdaság

MASZSZ: A hőség csendes gyilkos, munkafelfüggesztés kellhet, hogy ne kapjunk hőgutát

GettyImages
GettyImages
  • Munkahelyi hőguta és hőstressz megelőzési terv, azaz hőségprotokoll, kidolgozását, és
  • ennek kollektív szerződésbe való általános beépítését, valamint
  • a jelenleginél jóval gyakoribb hatósági ellenőrzést szorgalmaz a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ).

A MASZSZ támogatja azt a nemzetközi javaslatot is, miszerint extrém időjárás idején meg kell adni a munkavállalóknak a munkavégzés szükség szerinti felfüggesztésének jogát anélkül, hogy ez bérkiesést jelentene.

A MASZSZ a Fundacion1mayo európai partnereként vett részt az AdaptHeat elnevezésű projektben, amely a hőségben végzett munka veszélyeire, illetve a védőintézkedések haladéktalan szükségességére hívja fel a figyelmet – írták közleményükben. Arra is kitértek, hogy

  • a klímaváltozás okozta forró nyarak Magyarországon különösen nagy veszélyt jelentenek a dolgozó emberekre, hiszen
  • a hazai munkahelyek nagy többsége nem klimatizált, és
  • a munkáltatók gyakran a meglévő munkavédelmi előírásokat sem tartják be

– nyilatkozta Zlati Róbert. A MASZSZ elnöke egyetért a nemzetközi projekt – az AdaptHeat – megállapításával, amely szerint

  • a hőhullámok halálos veszélyt jelentenek a munkavállalókra, és
  • a tragédiák megelőzésében a munkáltatóknak és a kormánynak is van felelőssége.

A projekt tapasztalatai alapján azt várják a hazai szakszervezetek, hogy készüljön egy a munkáltatók számára kötelező hőségprotokoll, valamint egységes, automatikusan aktiválódó mérőrendszer, amely jelzi egyebek között a veszély fokozatát, s az adott helyzetben szükséges intézkedéseket. Zlati Róbert leszögezte, a megelőzési terv kidolgozásához elengedhetetlen a szakszervezetek, a munkáltatók, a kormány és a tudományos szféra együttműködése. A magyar kormány azonban jelenleg mindössze felesleges adminisztrációként kezeli a munkahelyi egészséget, hiszen a kötelező munkavédelmi oktatást is kockázatosan lazára, önkéntesre módosította – tette hozzá az elnök. Másrészt a jó terv, de még a legkiválóbb vészjelző rendszer is kevés a védelemhez, ha a munkáltatók nem tartják be a hőségre előírt intézkedéseket – figyelmeztetett.

A MASZSZ ezért elvárja, hogy

  • legalább a forró időszakban legyen a jelenleginél jóval gyakoribb a munkavédelmi hatósági ellenőrzés, és
  • a szokásos gyenge figyelmeztetés helyett szigorú büntetést kapjon az a munkáltató, amelyik kánikulában figyelmen kívül hagyja az előírást és ezzel veszélybe sodorja az ott dolgozó emberek egészségét, életét.

A közleményben azt is nyomatékosították, hogy a hőség nemcsak kényelmi kérdés. Az EU-ban ugyanis május és szeptember között minden második napon halálos balesetet okoz a hőhullámok okozta úgynevezett hőstressz, amely számos betegség kiváltója is.

A szövetség felhívja a helyi szakszervezeti vezetők figyelmét is arra, hogy a hőségre érvényes biztonságot garantáló kitételekről állapodjanak meg a munkáltatókkal és azokat kollektív szerződésben is rögzítsék.

Kapcsolódó
A legmagasabb fokú hőségriasztást adták ki az ország egész területére
Éjféltől lép életbe a rendelkezés egészen szombatig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik