Gazdaság

Túlzottdeficit-eljárás indulhat Magyarország ellen

Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Fischer Zoltán / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Túlzottdeficit-eljárást indít Magyarországgal szemben az Európai Bizottság a most közzétett 2024-es európai szemeszterre vonatkozó tavaszi csomag szerint, amelynek célja, hogy erős és jövőálló gazdaságot építsen az EU számára – írja a portfolio.hu. Nem Magyarország az egyetlen, amely ellen eljárás indul, hat másik tagállammal szemben is indokoltnak látják: Belgium, Franciaország, Olaszország, Málta, Lengyelország és Szlovákia.

Magyarországon továbbra is egyensúlyhiány tapasztalható. Az árnyomással, valamint a külső és kormányzati finanszírozási igényekkel kapcsolatos sebezhetőségek továbbra is relevánsak, bár a javuló külső környezet enyhített néhány rövid távú kockázatot. A nagy folyó fizetési mérleghiány 2023-ban oldódott csak fel, mivel a belföldi kereslet a magyarországi recesszió közepette visszaesett, valamint az alacsonyabb energiaárak miatt csökkentek az importköltségek

– idézte a Portfolió a jelentést, amely szerint idén 5,4 százalék lehet a magyar költségvetési hiány, amely jócskán meghaladja az előírt 3 százalékot.

Az eljárás elindításáról az Európai Tanács dönt majd, várhatóan július közepén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik