Gazdaság

Varga Mihály több azonnali feladatot is kapott Orbán Viktortól

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Megjelent a közlöny. Nem sok időt kapott a pénzügyminiszter.

Az Orbán-kormány ismét emeli az Egészségbiztosítási Alap Gyógyító-megelőző ellátásra szánt idei keretét. Varga Mihály pénzügyminiszternek ezúttal 41 milliárd 26 millió 900 ezer forintot kell azonnal előteremtenie a kórházi adósságok konszolidálására. A kormány ugyanakkor visszavonta korábbi határozatát az állami egészségügyi intézményeket érintő hűtés- és fűtéskorszerűsítési beruházásokról.

Egy másik Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett határozat szerint a kormány egyetért azzal, hogy a nevelőszülői hálózatot működtető fenntartók – a nevelőszülőnél elhelyezett gyermekek ellátására – több mint 2 milliárd forintot kapjanak. A pénzügyminiszternek kell gondoskodnia arról, hogy a pénz a Rezsivédelmi Alapból azonnal rendelkezésre álljon. A kormány döntött a Központi Maradványelszámolási Alapból történő, fejezetek közötti, fejezeten belüli
előirányzat-átcsoportosításról, a 2022. évi kötelezettségvállalással terhelt költségvetési maradványok
felhasználásáról, kötelezettségvállalás engedélyezéséről. Varga Mihálynak 10-20 milliárdos tételeket kell azonnal átcsoportosítania.

A kormány áprilisban már megemelte az Egészségbiztosítási Alap Gyógyító-megelőző ellátásra szánt idei keretét. Varga Mihály pénzügyminiszternek akkor 63 milliárd 439 millió 700 ezer forintot kellett előteremtenie. Bár az újabb 41 milliárddal soknak tűnhet az összeg, a Népszava már korábban azt írta, nyárig 104 milliárdos kórházi tartozást rendezne a kormány, ám az adósság már március végén 110 milliárdnál járt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik