Gazdaság

20 év körüli autóra futja leginkább annak, aki venne

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Milyen korú használt autók után érdeklődnek leginkább a vásárlók? A preferenciák alapján idén hiába „csupán” 10 év a vágyott autók átlagéletkora, ha a jelenlegi pénztárcamérethez mégis a már bőven nagykorú, csaknem 20 éves modellek állnak legközelebb.

A KSH legfrissebb adatai szerint a magyar gépkocsiállomány átlagéletkora 2024 második negyedévében már alulról súrolja a 16 évet. A Használtautó.hu aktuális adatait, vagyis a telefonos megkeresések számát megvizsgálva azonban a vásárlók leggyakrabban még a magyar átlagnál is öregebb, 18 éves használt autók iránt érdeklődnek – miközben a toplistára 2023 után most is „odaértek” a 19 éves autók.

2022-ben még a 16 éves autók álltak a telefonos megkereséseket összesítő toplista élén, ez a szám növekedett stabilan évről évre.

  • A használt autók 2022-ben jelentősen megdrágultak, emiatt az autóvásárlásban gondolkodók túlnyomó része is kénytelen volt idősebb, megfizethetőbb modelleket keresni.
  • Ez a jelenség magától értetődően a hazai állomány átlagéletkorára is befolyással volt.
  • Ezzel szemben az újautó-árak a jelentős ár- és THM-akcióknak köszönhetően 2023 végére elkezdtek mérséklődni, amely tendencia idővel a használtautó-piacra is kihathat.

Mindebből kifolyólag jelentős árcsökkenést várunk, aminek köszönhetően a hazai autópark is kissé megfiatalodhat majd – kommentált Lőcsei Dániel, a portál brand manager.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik