Gazdaság

Miért nem emeli a kormány a családi pótlékot, és más gyermeknevelési és szociális juttatásokat?

Nagy Borbála / 24.hu
Nagy Borbála / 24.hu

Hétfőn a parlamentben az interpellációk között szó volt a családi pótlékról is. Az MTI tudósításában azt írta, Komjáthi Imre (MSZP) arról érdeklődött, mi az oka annak, hogy 14 éve nem emelték a családi pótlékot, a gyest, a gyetet és az anyasági támogatást. (Valójában 16 éve, mert 2008 óta nem volt emelés.) A képviselő hangot adott azon véleményének, miszerint a juttatásokat olyan szinten elinflálják, hogy lényegében már alig nyújtanak valami segítséget a gyermeket nevelő családoknak. Azt is elmondta, hogy ezeket az ellátásokat utoljára a szocialista kormány emelte.

Szóvá tette továbbá, hogy a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összege 2012 óta változatlan, a közgyógyellátás keretösszege pedig 20 éve nem emelkedett. A szociális védelmi kiadások GDP-arányos szintje az elmúlt 23 évben sosem volt ilyen alacsony, mint most – összegzett.

Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára szerint a képviselő úgy beszélt, mintha a szocialista kormány alatt családbarát kormányzás történt volt. De az ő véleménye szerint a Gyurcsány-Bajnai-korszakban volt családellenes kormányzás, mert megszűnt a családi adókedvezmény, az otthonteremtési rendszer, csökkentették a gyes időtartamát, elvették az idősektől a 13. havi nyugdíjat.

A mostani kormány az elvett családtámogatásokat visszaadta, 2010 óta több mint harminc családtámogatási forma áll a gyermekeket nevelők rendelkezésére – jelentette ki az államtitkár. Megjegyezte azt is, idén több mint 3300 forintot fordítanak családtámogatásokra. (Itt feltesszük, hiányzik egy „milliárd” – a Család.hu-n ugyanis azt írták tavaly, hogy az idén 3300 milliárd forint jut családtámogatásra.)

Vagyis az államtitkár nem felelt arra, miért nem emelik a felsorolt juttatásokat. A választ a szocialista képviselő nem fogadta el.

Magyar Péter megígérte, hogy emelné a családi pótlékot.

Kapcsolódó
Olyat ígért Magyar Péter, amit a kormány eddig negyvenszer söpört le az asztalról
Az ellenzék 14 év alatt 37-szer adott be törvénymódosítást a családi pótlék emelésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik