Gazdaság

Csaknem hétmillió forintja bánta, hogy online el akart adni valamit

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Már klasszikusnak számító online csalás áldozata lett egy kispáli nő, amikor egy online piactéren meghirdetett egy terméket. 2024. június 6-án jelentkezett nála egy vevő. Az ismeretlen nő felajánlotta, hogy az áru szállításának költségét vállalja. Kért egy nevet és e-mail címet, amire egy csomagküldő szolgálatéhoz megtévesztően hasonlító üzenet érkezett. Az eladó megnyitotta a benne lévő linket, és megadta a telefonjára érkezett kódokat. Ezután a mobilbankjától több sikeres utalásról kapott visszaigazolást. A számlájáról összesen 6 millió 700 ezer forintot emeltek le a csalók – írta a Police.hu.

Az ügyben a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság jelentős kárt okozó csalás bűntettének megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást.

A rendőrség tanácsai, hogy ne legyünk csalók áldozatai:

  • Mindig legyünk körültekintőek, ha online felületen vásárolunk. Amennyiben megoldható, ragaszkodjunk a személyes átvételhez.
  • Ha mégis elkerülhetetlen az előre utalás, akkor lehetőleg csak megbízható honlapról vagy ismerőstől vásároljunk.
  • Ha az utalást választjuk, akkor saját magunk írjuk be számlavezető bankunk honlapcímét, és onnan lépjünk be netbanki felületre.
  • Ha a csalók mégis sikerrel jártak, azonnal vegyük fel a kapcsolatot bankunk ügyfélszolgálatával, és tegyünk feljelentést a rendőrségen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik