Gazdaság

Minimálbér: Románia elhúzott Magyarország mellett

Getty Images
Getty Images
A román kormány elfogadta a legkisebb bér tervezett emelését, ezzel a bruttó minimálbér július elsejétől több mint 12 százalékkal 3700 lejre növekszik – hívta fel a figyelmet a transtelex. Ezzel az ottani minimálbér magasabb lesz a magyarnál bruttóban és nettóban egyaránt.

A döntés nettó minimálbér, tehát amit „kézbe” kapnak az alkalmazottak 2079 lejről 2363 lejre nő. Az emelést a júliusi fizetések esetében fogják először alkalmazni, amit augusztusban kapnak majd kézbe az alkalmazottak. A román munkaügyi minisztérium tájékoztatása szerint összesen 1,87 millió polgárt érint a minimálbér 3700 lejre való emelése.

Marcel Ciolacu miniszterelnök a csütörtöki kormányülésen elmondta, hogy az üzleti szféra képviselőinek igénylésére az eddigi 200 lejről 300 lejre növelik a minimálbér adómentes összegét. „Az alkalmazottak gyakorlatilag havi 284 lejjel több pénzt kapnak” – idézi a portál a kormányfőt.

A román minimálbérrel kapcsolatban már létezik egy olyan rendelkezés, hogy 24 hónap után a munkáltató kötelezően meg kell emelje az addig minimálbért kereső alkalmazott bérét.

A G7.hu cikkében arra emlékeztet, hogy a legalacsonyabb romániai bérek így idén már másodszorra nőnek, januárban ugyanis a tavaly hatályos 3000-ről 10 százalékos emeléssel 3300 lejre nőtt az összegük.

A román minimálbér júliustól magasabb lesz a magyarnál bruttóban és nettóban is (a magyar bruttó 266 800, a nettó 177 400 forint), pedig a tavaly decemberi magyarországi emelés mértéke a régiónkban magasnak számított. A szűkebb régióban a nettó magyar minimálbér csak a szlovákot előzi meg.

2023-ban a román nettó átlagbérek megelőzték a magyarokat az Eurostat adatai szerint. Tavaly már csak a román társadalom alsó harmada keresett rosszabbul, mint a magyar alsó 30 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik