Gazdaság

Telex: rekordbevétellel és milliárdos osztalékokkal tűzdelt éve volt az Orbán család legfontosabb cégeinek tavaly

Farkas Norbert / 24.hu
Orbán Viktor, veje, Tiborcz István, lentebb pedig lánya, Orbán Ráhel utóbbi kettő sikeres vállalkozó.
Farkas Norbert / 24.hu
Orbán Viktor, veje, Tiborcz István, lentebb pedig lánya, Orbán Ráhel utóbbi kettő sikeres vállalkozó.
Míg korábban az Orbán Győzőhöz tartozó bányák növelték a családi vagyont, mára az igazán nagy pénzeket Tiborcz István befektetései hozzák. Ezzel együtt Orbán Viktor apjának cégei a 2013 előtti tíz évben kevesebb mint 900 millió forint osztalékot fizettek, majd a  2023-ig tartó évtizedben már 10 milliárd forinttal többet.

Míg Orbán Viktor miniszterelnök megtakarítása az elmúlt években a nulla és a 14 millió forint között mozgott vagyonnyilatkozatai alapján, a legutóbbi szerint pedig 10 millió forintja volt a feleségével közös bankszámlán, addig Tiborcz István, a veje nevére gyors egymásutánban kerültek a milliárdokat hozó cégek az utóbbi években – írja a Telex hosszú cikke, melyben összeszedték, hogyan teljesítettek az Orbán család üzleti vállalkozásai tavaly. A vej felemelkedésével megváltozott a családi üzleti dinamika a miniszterelnök háza táján:

míg az Orbán apjához, Orbán Győzőhöz tartozó bányák növelték a családi vagyont, az igazán nagy pénzeket mára elsősorban Tiborcz befektetései hozzák.

A lap megjegyzi, hogy a cégcsoportjuk kiépítésével Orbán Ráhel, a miniszterelnök lánya és Tiborcz István egyre tudatosabban figyelnek az üzleti imidzs kialakítására, és már a Facebook-posztoknál kifinomultabb módszerekkel igyekeznek megmutatni, hogy független, tehetséges, önjáró vállalkozók.

A miniszterelnök apja

Az összesítés szerint Orbán Győzőnek jelenleg négy nagyobb cég áll közvetlen vagy közvetett tulajdonában.

A Dolomit Kft. végzi a bányászatot és a feldolgozást. A cégből a miniszterelnök apja és tulajdonostársai a 2023-as üzleti év után a május végén leadott alapítói határozat szerint 1,9 milliárd forint osztalékot hagytak jóvá. Az árbevétel a 2022-es 5,9 milliárd forintos rekordbevételtől 2023 végére 4,8 milliárdra apadt. Az adózott eredmény 2-ről 1,9 milliárd forintra csökkent.

A Gánt Kő Kft. a kitermeléshez kapcsolódóan végez feladatokat, és az árbevételét növelve 283 millió forintos forgalmat zárt tavaly, a 2022-es 18 millió forintos veszteséget is átfordította 9 milliós nyereségbe.

A Gánt Kő leánycégeként tavaly jött létre a Dolomit Inert Kft., saját tőkéje 2,4 millió forint volt 2023-ban. Tevékenységi körei között szerepel a nem veszélyes hulladék gyűjtése, kezelése és ártalmatlanítása, ami lehetővé teszi, hogy 2024 és 2077 között évi 400 ezer tonna – körülbelül ennyi háztartási szemetet termel Budapest egy év alatt – hulladékkal töltse fel a gánti dolomitbánya gödrét.

A PSU Ingatlanfejlesztő és Beruházó Kft. pedig ingatlanokkal foglalkozik, egyetlen telephelye a Pannonia Golf & Country Club, aminek üzemeltetését Mészáros Lőrinc viszi. A PSU egyetlen bevételi forrása vélhetően ebből származik, rendre 12,2 millió forintos bevételt hozott az elmúlt években. 2022-ben már 17,4 milliós bevétel szerepelt ezen a soron, azaz úgy tűnik, Orbán Győző elkezdett nagyobb bérleti díjat kérni Mészáros Lőrinctől. Az árbevétel 2023-ban is 17,4 millió forint lett az ingatlanfejlesztőben, ami épphogy nyereséges 4 millió forintos profittal.

Orbán Győző cégei a 2004 és 2013 közötti tíz évben összesen 856 millió forint osztalékot fizettek, az ezt követő évtizedben, 2014 és 2023 között azonban ennél közel 10 milliárd forinttal többet,

írja a Telex.

Farkas Norbert / 24.hu

Tiborc

Az egyik zászlóshajó BDPST Zrt. profitja jelentősen beesett 2023-ra: tavaly 8,8 milliárd forint nyereséget termelt, egy évvel korábban ugyanez még 21,6 milliárd volt, és ez jelentősen elmarad a két évvel ezelőtti 12 milliárdos adózott eredménytől. Az árbevétel viszont jelentősen nőtt, 78,9 milliárdról 120,5 milliárdra. Osztalékot Tiborcz István nem vett ki innen.

Orbán veje a BDPST-n keresztül birtokolja szállodáit, így a Gellért Hotelt, a belvárosi Dorothea Hotelt vagy a D8 Hotelt.  A nemrég létrehozott Botaniq Collection ernyőrmárka alatt működik a Botaniq Turai Kastély, az Andrássy Kúria & Spa, a Verno House és a Botaniq Budai Klub, az éttermek közül pedig például a Michelin Guide ajánlással bíró Flava, ami a Sho Beachet váltja a BudaParton.

A Gránit Bankba több mint két éve vásártolta be magát, ami 1200 milliárd forintos mérlegfőösszegével az ország nyolcadik legnagyobb kereskedelmi bankja volt 2023-ban (a tőzsdei bevezetés továbbra is lehetőség, de erről nincs fejlemény manapság). Januárban bejelentették, hogy megvásárolják a holland székhelyű De Lage Landen csoport két magyarországi leányvállalatát, ez idén megtörténhet, ha a jegybank is jóváhagyja. 2023-ban zárult az egyik legszorosabb üzlettárshoz, Jellinek Dánielhez tartozó volt Diófa, most Gránit Alapkezelő bekebelezése.

Az alapkezelő az elmúlt egy évben majdnem a kétszeresére növelte a profitját, 2,4-ról 4,3 milliárd forintra, ebből 4,1 milliárdot fizettek ki osztalékként az anyacég Tarragona Holdingnak, aminek többségi tulajdonosa a Gránit Bank.

A Gránit résztulajdonának számító Equilor Befektetési Zrt.-nek a befektetési szolgáltatási tevékenységből származó bevételei 5 milliárd forintról 5,6-ra növekedtek 2023-ra, a profit viszont nagyságrendileg 200 millió forinttal csökkent, 2,6 milliárdra. A cég a Budapest Airport megvásárlása körül is megjelent.

2024 első negyedévében közel 197 millió eurós árbevételt ért el a Waberer’s, hasonlóan magas negyedéves árbevételre eddig nem volt példa a cég történetében. A cégcsoport jelentése azt írja, a konszolidált árbevételt a tavalyi 711 millió euróhoz képest 800 millió euróra (jelenlegi árfolyamon számolva 314 milliárd forintra) lőtték be.

A Waberer’s Tiborcz egyetlen tőzsdei érdekeltsége,

2022 óta van benne részesedése: a BDPST-hez tartozó Geraldton Invest Zrt.-n és Merkport Zrt.-n, illetve a közvetve rá eső részvényeken keresztül jelenleg összesen 52,01 százalékot tulajdonol a cégből. Az egész szövevényes cégbirodalom értékét nehéz lenne felbecsülni – írja a lap –, a Forbes legutóbbi milliárdoslistáján Tiborcz becsült vagyona 75,3 milliárd forint volt, tehát minimum ennyit érhetnek a cégek és vagyonelemek, melyek bizonyíthatóan az ő nevén vannak.

A kiemeléseinken túl a Telex hosszú összesítését Orbán Ráhel cégeinek teljesítményével együtt itt olvashatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik