Gazdaság

Kilőttek a hitelkártya-tartozások, 12 éve nem volt ilyen

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Miközben a lakáshitelek és a személyi kölcsönök esetében 22 hónapnyi csúcsot jelent a 2024 áprilisában az ügyfelek által felvett 121,2, illetve 68,2 milliárd forintnyi kölcsön, addig a háztartások hitelkártya-tartozása 12 évi csúcsra emelkedett. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a lakosság hitelkártya-tartozása április végén 158,5 milliárd forint volt. Egy év alatt 12 százalékkal nőtt a kártyabirtokosok kintlévősége – írja a BiztosDöntés.hu.

A portál szakértője, Gergely Péter szerint ez azt jelenti, hogy az egy hitelkártyára jutó tartozás abszolút csúcson van – idén áprilisban megközelítette a 142 ezer forintot.Mint kiderült, négy évvel ezelőtt, 2020 tavaszán ez az összeg még alig haladta meg a 98 ezer forintot.

A szakértő arra is kitér, hogy ma lényegesen könnyebb az egy kártyára jutó hitelkártya-tartozást rendezni, mint 2103-ban volt, hiszen a 141 900 forintos összeg kevesebb, mint a harmada a 437 849 forintos nettó átlagkeresetnek. Tizenegy éve, 2013-ban a maihoz hasonlóan 150 milliárd forint fölött volt a hitelkártya-tartozás. Akkor a mai 1,12 milliónál közel 23 százalékkal több, 1,37 millió hitelplasztik volt forgalomban. Akkor még az egy kártyára jutó 112 500 forintos hitelkártya-tartozás a 151 ezer forintot alig meghaladó nettó átlagkereset közel háromnegyedét tette ki.

Kiemelte, a hitelkártya-adósság továbbra is a legdrágább pénzintézeti tartozásnak számít. A hatályos szabályozás szerint a hitelkártyák teljes hiteldíj mutatója (thm) akár a mindenkori jegybanki alapkamat +39 százalék is lehet. E felett jelenleg uzsorakamatnak minősül egy-egy kölcsön kamata. Az adott félévre érvényes thm-plafon mérték számításánál az időszakot megelőző december elsején, illetve június elsején érvényes alapkamat mértéke számít. Ez alapján június végéig akár 50,5 százalék is lehetett volna a hitelkártyák maximális thm-je. Idén júliustól pedig – az alapkamat elmúlt félévben történt több mint 4 százalékos csökkenésének köszönhetően – 46,25 százalék lehet az a maximális mérték, amit a hitelkártya-adósoknak felszámíthatnak a bankok.

Szerencsére – jelezte Gergely Péter – ezektől a szintektől messze elmaradnak a hitelkártya kamatok. Ráadásul a banki thm-ek a hitelkártyáknál is folyamatosan csökkennek: a 2023 augusztusi 30,25 százalékhoz képest áprilisban már közel 5 százalékponttal kisebb, átlagosan 25,3 százalékos éves kamatot számoltak fel az időben vissza nem fizetett tartozás után az adósoknak a bankok. Ennél a hitelköltségnél kisebb hitelteherrel utoljára 2022 szeptemberében számolhattak a visszafizetéssel megcsúszók.

A hitelkártyáknál továbbra is alapszabály, hogy nem érdemes tartozni, hiszen a türelmi időn belül vissza nem törlesztett hitelkártya-tartozás havi 2–3 százalékos kamattal ketyeg és ez a szint a jövőben sem megy majd komolyabban lejjebb. A hazai hitelkártya-történelemben egyedül 2021 novemberében volt olyan hónap, amikor a hitelkártya adósok átlagos thm-je 20 százalék alá csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik