Gazdaság

Ezért rettegünk sokan a nyugdíjas évektől

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az Economx és a Pulzus kutatása szerint a válaszadók 70 százaléka már most tudja, hogy anyagilag komoly nehézségekkel kell szembenéznie idősebb korában, nehézkesen vagy kimondottan nehezen fog kijönni az állami nyugdíjából – írta a portál.

A többség fontosnak, vagy kiemelkedően fontosnak tartja, hogy legyen valamilyen nyugdíjmegtakarítása. A válaszadók 65 százaléka már egy ideje gyűjt is a nyugdíjas éveire. Majdnem minden ötödik válaszadó azonban még egy fillért sem tett félre.

Miközben 70 százalék meglehetősen pesszimista, minden ötödik válaszadó abban bízik, hogy csodás nyugdíjas évei lesznek anyagi szempontból, a válaszadók 4 százaléka pedig arra számít, hogy kiválóan meg fog élni az állami ellátásból.

A megkérdezettek 86 százaléka fontosnak vagy kiemelkedően fontosnak tartja, hogy legyen valamilyen nyugdíjmegtakarítása. 65 százalék már egy ideje gyűjt is a nyugdíjas éveire. Majdnem minden ötödik válaszadó pedig eddig még nem spórolt össze semmilyen összeget az idősebb korára, de tervezi, hogy elkezd takarékoskodni.

Ami még igen beszédes:

  • A már nyugdíjas válaszadók 93 százaléka szerint jó döntés volt idős korukra félretenni.
  • Akik nem tettek félre, azon nyugdíjasok több mint a fele már fogja a fejét, hogy miért nem volt előrelátó és nem takarékoskodott, hogy az állami nyugdíját ki tudja egészíteni valamekkora összeggel.

A kutatás szerint a megfontoltak 60 százaléka azért döntött valamilyen megtakarítás mellett, mert számított rá, hogy kevés lesz az állami nyugdíja, 42 százalék az anyagi biztonságra voksolt, minden negyedik válaszadó pedig az extra egészségügyi kiadásai miatt aggódott és ezért kezdett el időben félre tenni.

A hozzáértők szerint úgy 15 év múlva lehetnek gondok, addig is elő kellene készíteni a nyugdíjreformot.

Kapcsolódó
Nyugdíjreform: a nyugdíjszakértő szerint ha a számokat nézzük, muszáj lesz lépni
A nyugdíjszakértő szerint nagyjából 15 év múlva már lehetnek problémák a finanszírozással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik