Gazdaság

Ez már Polt Péternek is sok volt – átküldte a rendőrségnek a szinte forintra eltalált tenderek ügyét

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Írásban fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez az Átlátszón májusban megjelent „Forintra pontosan eltalálta a parlamenti képviselő barátjának cége a tender árát„ című cikk kapcsán Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője. Mint az EconomX összegzett, a cikkben többek között arról volt szó, hogy „a GÉ-65 Mérnökiroda Kft. és Bereg Konstruktor Kft. vagy végtelenül profi, vagy valami egészen más áll annak hátterében, hogy a cégek egy tucat közpénzes megbízást nyertek el úgy, hogy pontosan vagy mindössze pár forint eltéréssel tippelték meg azt az összeget, ami a beruházók rendelkezésére állt. (…) Kovács Sándor szabolcsi fideszes országgyűlési képviselő barátjának, Galambosi Csabának a cégei néhány év alatt egymilliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el a térségben. A tenderek mind meghívásosak voltak, és lényegében érdemi verseny nélkül zajlottak le. Galambosi Csaba emellett 2016 és 2020 között üzlettársa volt Kovács feleségének a Gakoma Kft.-ben”.

A politikus ezután megkérdezte Polt Pétertől, hogy nem gyanúsak-e számára azok a közbeszerzések, ahol az ajánlatot adó pályázó szinte forintra pontosan eltalálja a tenderek árát. A legfőbb ügyész úgy tűnik gyanúsnak találta az ügyet, mert válaszában leszögezte, a kérdést tartalmilag feljelentésként értékelte és azt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodának továbbította. A feljelentés elbírálásának eredményéről a nyomozó hatóság fog tájékoztatni. Az EconomX tálalásában darázsfészekbe nyúlt Polt Péter.

Az Átlátszó kiemelte, a GÉ-65 Mérnökiroda Kft. és Bereg Konstruktor Kft. által megnyert tenderek körülményeit úgy vizsgálja most a hatóság, hogy egyszer már lezárták az ügyben a nyomozást. A lap ugyanis olyan új részleteket fedezett fel az esettel kapcsolatban, amelyek okot adhatnak további vizsgálatra.

Első körben a rendőrség Hadházy Ákos feljelentése után folytatta le az eljárást, ám végül arra jutott, hogy ugyan a személyi összefonódások, a verseny hiánya, a felkért cégek ismétlődése és a beismerő vallomások bűncselekmény gyanújára utalnak, konkrét bizonyítékok hiányában mégis kell szüntetniük a „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytatott” eljárást.

Az ügy előzménye, hogy Kovács Sándor szabolcsi fideszes országgyűlési képviselő barátjának (és felesége üzlettársának), Galambosi Csabának a cégei néhány év alatt egymilliárd forintnyi közbeszerzést nyertek el a térségben. A tenderek mind meghívásosak voltak, és lényegében érdemi verseny nélkül zajlottak le.

Az egyik közbeszerzési eljárásról Nyírkarász polgármestere, Szalmási József azt mondta a rendőröknek, Kovács Sándor lényegében megzsarolta őt azért, hogy az általa kiválasztott cég, a Galambosi GÉ-65 Mérnökiroda Kft. építse meg a falu termelői piacát.

Az érintett tenderekkel az Átlátszó azután kezdett el foglalkozni, hogy Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő nemrég bejelentette: a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság megszüntette azt a nyomozást, ami 2021-ben indult a 24.hu cikke és az általa tett feljelentés nyomán. Az Átlátszó cikkében megemlítik azt is, hogy amikor a 24.hu a határozattal kapcsolatban ismét megkereste a nyírkarászi polgármestert, Szalmási József azt mondta, Kovács Sándorral jelenleg is jó a viszonya, és lehet, hogy „piás volt” akkor, amikor a rendőrségen az érintett beruházásról beszélt. Hozzátette,

hiába verklizik itt a 24.hu, úgyse tudnak tenni semmit. Se a rendőrség, se a Hadházy, se önök. Hadházy be is kaphatja.

Ezt követően az Átlátszó közbeszerzési szakértővel átnézte Galambosi Csaba két cége, a GÉ-65 Mérnökiroda Kft. és a Bereg Konstruktor Kft. által 2018 után elnyert tenderek menetét. A közbeszerzési eljárásokat egyesével megvizsgálva többek között arra jutottak, hogy egy esetben a Bereg Konstruktor Kft. forintra pontosan olyan összegű ajánlatot tett, mint a rendelkezésre álló 107 905 693 forintos összeg. További 9 esetben pedig pár ezer forint volt az eltérés az anyagi fedezet és a megajánlott nyertes ár között – még a százmillió forintot meghaladó beruházásoknál is.

Mindez azért különösen fontos a portál szerint, mert – egyetlen kiírástól eltekintve – a kiíró soha nem adott meg becsült értéket az ekr.gov.hu-ra feltöltött dokumentumok szerint. A pályázó cégek tehát – hivatalosan – csak a közbeszerzés lezárultát követően értesülhettek arról, hogy mekkora értékkel kalkulált a kiíró. Ez pedig azt jelenti, hogy a két kft. vagy ennyire szerencsés/zseniális, vagy tisztában lehetett a becsült árral.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik