Gazdaság

Az Alkotmánybíróság befogadta a napelemesek szaldómegszüntetés miatti panaszait

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az Alkotmánybíróság befogadta a napelemesek alkotmányjogi panaszát – adta hírül a Napelem-felhasználók Érdekvédelmi Platformja (NÉP) Egyesület. A beadványt az egyesület elnöke megbízásából egy ügyvédi csapat készítette elő, állította össze úgy, hogy az bárki érintett beadhassa. Az ok, hogy a háztartási méretű napelemes rendszerek elszámolásával kapcsolatos jogi környezet kiszámíthatatlansága veszélyezteti a magyar családok és vállalkozások beruházásait, valamint az általános befektetői és beruházási bizalmat – ezt állítja a NÉP Egyesület.

Mint ismert, a kormány úgy döntött tavaly ősszel, hogy a háztartási napelemesek csak a telepítéstől számított 10 évig maradhatnak a korábbi kedvező, éves szaldó elszámolásban, utána átkerülnek a kedvezőtlenebb havi bruttó elszámolásba. Ezt a szabályt a korábban létesített összes napelemnél alkalmazni kell, holott korábban azt lehetett tudni, hogy csak a 2024. január 1-je után a hálózatra csatlakozóknak nem lesz elérhető már a szaldós elszámolás.

Akik korábban rendeltek napelemet, abban a tudatban tették ezt, hogy szaldó elszámolásban maradhatnak, és a megtérüléssel is így számoltak. Így, ha megfelelő méretű napelem került a tetőjükre, akkor arra számítottak, hogy az fedezni fogja éves szinten az áramfogyasztásukat, és nem kell többé villanyszámlát fizetniük. Azzal, hogy 10 év után át kell térniük havi bruttó elszámolásra, ez a terv is borul. A naposabb (főleg nyári) hónapokban túltermelésbe kerülnek, de a fölös áramot csak 5 forint/kilowattóra áron veheti át tőlük az MVM, a kevésbé napos (főleg téli) hónapokban pedig jó eséllyel több lesz az áramfogyasztásuk, mint a termelésük, így áramot kell vásárolniuk, amit hétszer akkora áron (rezsicsökkentett ár 36 forint/kilowattóra) tehetnek meg, mint amennyiért átveszik tőlük a fölös áramot.

Vagyis rosszul járnak.

A NÉP Egyesület felhívja az érintett HMKE-s napelemes rendszerek tulajdonosait, hogy éljenek állampolgári jogukkal és forduljanak az Alkotmánybírósághoz a 2023. szeptember 13-án, 2023. október 6-án és 2024. január 01-én három ütemben hatályba lépett, HMKE szerződéseket hátrányosan érintő kormányrendeletek ügyében. A panaszok benyújtásának részletes információi megtalálhatók a NÉP Egyesület honlapján és a Facebookon. A panaszbenyújtás első határideje március 10 volt, de még július 1-ig lehet benyújtani panaszokat.

Az alkotmányjogi beadványok benyújtásával a NÉP Egyesület célja, hogy biztosítsa a kiszámítható és stabil jogi szabályozási környezetet, amely garantálja a lakossági beruházások korábban tervezett megtérülését az eredeti szerződési feltételekkel.

Frissítünk!

Az Alkotmánybíróság tegnapi közleménye szerint eddig jelentős mennyiségű, körülbelül 800 alkotmányjogi panasz érkezett hozzájuk – írta a 24.hu kérdésére a cikk megjelenése után pár perccel a NÉP. Ez önmagában kiemelkedő azokhoz képest, amelyek a tömeges indítványok alapján indult ügyek listáján találhatók – tették hozzá.
Hogy miért két befogadott beadvány szerepel az AB oldalán, arra azt írták, az Alkotmánybíróság két beadványt választott ki, az egyik esetben már eltelt a szaldó 10 év, a másikban pedig még nem telt le ez az időszak. Ezek a főügyek, amelyekben vezető döntési eljárásban (úgynevezett pilot eljárásban) hoznak majd döntést. A pilot ügyekben hozott döntéssel a többi panasz tárgyában indult eljárás megszűnik – ez azt jelenti, hogy azokban külön döntés nem születik, a pilot ügyben hozott döntés irányadó azokra is.
Válaszukból az is kiderült, hogy a 2024. március 11. után beadott panaszoknál a kérelem eltérő a pilot ügyek kérelmeitől, így ezekben is egy (újabb) pilot eljárás várható.

A beadványt magánszemélyek, egyéni vállalkozók és gazdasági társaságok is benyújthatják.

Kapcsolódó
Váratlan fordulat: Alkotmánybírósághoz fordulhatnak a napelemesek, akik nem értenek egyet az éves szaldó korlátozásával
Két ügyvédi iroda készítette el azt az alkotmányjogi beadványt, amit bármelyik érintett beküldhet. Az első határidő: március 10.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik