Gazdaság

Öt banknál lehet már akár 10 százalék önerővel lakáshitelt felvenni

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Már öt banknál tudnak akár 10 százalék önerővel lakáshitelt igényelni azok a fiatalok, akik első saját otthonukat vásárolnák meg banki finanszírozással – írta a Bankmonitor. Az öt banknál az OTP, Erste, K&H, CIB, UniCredit – náluk tudnak akár 10 százalékos önerővel lakáshitelt igényelni azok a fiatalok, akik megfelelnek a jogszabályi feltételeknek. A portál szerint a lehetőség érdemleges segítséget jelent a vásárlók számára, akiknek komoly kihívást jelent a „normál” esetben 20 százalékos minimális önerő előteremtése. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy

egy 80 millió forint értékű ingatlan megvásárlásához 16 millió forint önerő helyett akár 8 millió forint saját megtakarítás is elegendő lehet.

Megfordítva a dolgot: a példában szereplő

80 millió forintos ingatlan megvásárlásához 20 százalékos minimális önerőnél 64 millió forint, míg 10 százalék önerőnél 72 millió forint lakáshitelt adnak legfeljebb a bankok.

Első körben az OTP, az Erste és a K&H bankoknál lett elérhető a 10 százalékos önerős lakásvásárlás, amihez utóbb a CIB és az UniCredit is csatlakozott. Ez mindenképpen jó hír az igénylők számára, hiszen az egyes bankok hitelbírálati gyakorlata nagyon különböző, ezért előfordulhat, hogy valakit az egyik bank gond nélkül hitelez, míg egy másik kikosaraz, vagy csak a szükségesnél kisebb hitelösszeget ad a számára. Ennek oka, hogy a bankok eltérően kezelik többek között a külföldi, a készpénzes és a vállalkozói jövedelmet, de a minimálisan elvárt jövedelem, vagy éppen határozott idejű munkaszerződés elfogadásának feltételeiben is találhatunk különbségeket.

A bankok között egyéb eltéréseket is találhatunk, ezért célszerű alaposan tájékozódnia azoknak, akik 10 százalékos önerővel igényelnének lakáshitelt, hívják fel a figyelmet a portál szakértői.

  • Egyes pénzintézeteknél minden lakásvásárlási és építési célú lakáshitelnél elérhető a lehetőség, míg
  • máshol kizárólag a CSOK Plusz hiteleknél, valamint a CSOK Plusz hitel mellé igényelt piaci lakáshiteleknél biztosítják ezt.
  • De olyannal is találkozni, hogy valahol 80 millió forintban maximálják az így megvásárolható ingatlan piaci értékét, míg
  • máshol nincs ilyen limit.

A szakértők szerint továbbá a 90 százalékos hitelfedezeti arány nem minden esetben jelenti azt, hogy az adott ingatlan piaci értékének 90 százalékáig hiteleznek a bankok. Mégpedig azért, mert a bankok által adott hitel összege nem haladhatja meg az általuk megállapított úgynevezett hitelbiztosítéki értéket, ami a piaci értéknél mindig alacsonyabb.

  • Ha például egy ingatlan piaci értéke 80 millió forint,
  • amit a bank 15 százalékkal csökkent a hitelbiztosítéki érték kiszámításakor, akkor
  • a hitel összege nem haladhatja meg a 68 millió forintot.

Vagyis – ahhoz, hogy a lakást hitelből vásárolják meg – ebben az esetben legalább 12 millió forint önerő szükséges, ami a vételár 15 százaléka. Ez azonban még mindig kedvező, mert 20 százalékos minimális önerőnél 16 millió forintot kellene saját erőből előteremteni a vásárláshoz.

Ki vehet fel akár 10 százalék önerővel lakáshitelt?

  • Az adós és az adóstárs, ha a hitelkérelem befogadásáig nem töltötte be a 41. életévét.
  • Az adós és adóstárs, ha nem rendelkezik, illetve rendelkezett korábban lakóingatlanban 50 százalékot elérő tulajdoni hányaddal. Kivétel az olyan lakóingatlan tulajdonjog, amely jogszabályon alapuló haszonélvezeti joggal (öröklés útján szerzett haszonélvezeti jog) terhelt.
Cikkünk elkészítése közben a Google Trends adatait is felhasználtuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik