Gazdaság

Bezuhant a háztartásigépek magyarországi piaca tavaly

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

21,8 százalékos visszaesés volt tavaly a nagy háztartásigép-piacon Magyarországon, így 2022-höz képest mintegy 302 ezer darabbal kevesebb, összesen 1 millió 40 ezer készülék talált gazdára a GFK adatai szerint. A mérséklődés itthon volt a legnagyobb az európai országokat nézve.

Kevesebb alapgépet vettek a magyarok tavaly

2023-ban körülbelül 1 millió 40 ezer nagy háztartásigépet vettek a magyarok, vagyis mintegy 302 ezer készülékkel kevesebbet mint 2022-ben. Összesen 154 milliárd forintot költöttek ezekre a gépekre, ami 14 százalékos visszaesés az egy évvel korábbi 180 milliárd forinthoz képest. A kisháztartási gépek hazai piaca 100 milliárd forintos volt tavaly, ami darabszám szerint 7 százalékos visszaesést jelent.

„A tavalyi év értékeléséhez érdemes a 2022-es évet is megnézni, ugyanis az olyan kormányzati intézkedések is nagyon mozgatták akkor a piacot, mint például az szja-visszatérítés vagy az átlagár feletti áram- és gázárakkal kapcsolatos intézkedés. Ezek magukkal hozták a nagyobb keresletet, a felhasználók a legmagasabb energiaosztályú gépeket keresték, így a 2022-es értékesítések magasak voltak. Ehhez képest tavaly a 2020-2021-es szintre korrigált a piac: egyrészt a sütő-mosógép-hűtő alap háztartásigépek cseréje csökkent, másrészt az újépítésű lakások visszaesése és a felújítások elmaradása is hozzájárult a csökkenéshez, mivel így kevesebb beépíthető gép fogyott, közel 40 százalékot esett csak ez a szegmens” – összegzett a Gorenje-Hisense ügyvezetője, Füle Norbert.

Máshol is csökkent a kereslet Európában

A GFK piackutató adatai szerint egész Európában visszaesett a nagy háztartásigép-fogyasztás tavaly, de az országokat nézve itthon volt a legnagyobb mértékű a csökkenés. Magyarországot a svédek követik, ahol 14 százalékkal kevesebb készüléket vettek a háztartások, majd a lengyelek jönnek, ahol az eladások 12 százalékkal csökkentek. Pozitív eredményt nem nagyon lehet látni, Törökországban tapasztaltak emelkedést és az ukrán piac is jobban teljesített, de a háború miatt alacsony is volt a bázis, ezért ezt kevésbé lehet összehasonlítani más országok adataival.

Szinte minden magyar háztartásban alapkészülékek a sütők, a hűtők és a mosógépek, ezért nem meglepő, hogy a nagygépek közül tavaly is a mosógép és a hűtő fogyott a legnagyobb számban: előbbiből 256 ezer, utóbbiból 223 ezer talált gazdára. A nagygépek közül a mosogatógépek penetrációja évek óta emelkedik: tavaly mintegy 121 ezret vettek a magyarok, így kb. minden negyedik családban van már ilyen készülék.

Füle Norbert hozzátette, 2022-ben egy mosógép átlagos ára kb. 140 ezer, 2023-ban pedig már 158 ezer forint volt a hazai piacon, amit részben az magyaráz, hogy a forint nagyot gyengült, így magasabb volt az áremelkedés, részben pedig az, hogy a magyarok körében megfigyelhető egy magasabb minőségre való törekvés. Úgy látják, hogy a szervízdíjak emelkedésével a fogyasztók tartósabb gépeket szeretnének vásárolni, amely hozzájárul az átlagár-emelkedéshez.

A szakértő úgy véli, idén az lesz a kérdés, hogy milyen támogatási formák lesznek a piacon és ezek mennyire tudják felpörgetni a keresletet. Arra számít, hogy például a lakásfelújítási programok nagyobb lökést adhatnak a háztartásigép-piacnak is.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik