Gazdaság

Itt vannak a részletek az új otthonfelújítási programról

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A 108 milliárd forint keretösszegű otthonfelújítási program a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja. A kormány itt arra gondolt, hogy majd a támogatott háztartások a jelentős energiamegtakarítást eredményező beruházásoknak köszönhetően könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett sáv alatt.

A program keretében kedvezményes, kamatmentes hitelkonstrukcióval és vissza nem térítendő támogatással lehet felújításokat végezni majd. A forrást a Nemzeti Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv REPowerEU fejezetéből hívják le, és a 108 milliárd forintos keretösszegből nagyságrendileg 20 ezer korszerűtlen, 1990 előtt épült családi ház energetikai felújítása valósulhat meg.

A támogatott beruházásokat háromféle forrás finanszírozza:

  • a kedvezményezettek által biztosított önerő,
  • kamatmentes hitel és
  • vissza nem térítendő támogatás.

A vissza nem térítendő támogatás összege 2,5–3,5 millió forint között mozoghat, főszabály szerint attól függően, hogy az adott járás átlagjövedelme hogyan aránylik az országos szinthez. Ezt úgy kell érteni, hogy ahol alacsonyabb a jövedelem, ott magasabb vissza nem térítendő támogatás nyerhető el, ahogy az ábrán is látható.

EM, NGM

Azt is írják, hogy a tavalyi bruttó átlagkereset 130 százaléka (742 560 forint) feletti havi bruttó jövedelmű magánszemély lakóhelyétől függetlenül csak a legnagyobb arányú hitelrészt kaphatja.

A maximális hitelösszeggel és támogatással számolva a kormány összesen lakásonként 6 millió forinttal járul hozzá a felújításokhoz. Az állami hozzájárulást legalább 1 millió forint önerő egészítheti ki. A pályázó saját forrásból nagyobb összeggel is fedezheti a fejlesztési költségeket, ettől azonban sem a hitel, sem a vissza nem térítendő támogatás mértéke nem változik.

A pályázati lehetőség az életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házakban tervezett beruházásokra vehető igénybe. A programban a következő beavatkozásokhoz vagy tetszőleges kombinációjukhoz nyerhető el hozzájárulás:

  • épület külső határoló elemeinek hőszigetelése,
  • nyílászárócsere,
  • használati melegvízrendszer korszerűsítése,
  • fűtésrendszer korszerűsítése magas hatásfokú gázkazánnal, a hozzátartozó kéménybéléssel és a kapcsolódó hőleadókkal.

Elvárás, hogy a beruházások révén épületenként legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítás valósuljon meg.

A kormány arra számít, hogy az Otthon Felújítási Program hozzávetőleg 130 milliárd forint összegű megrendelés-állományt jelent a hazai építőipari alapanyaggyártók és kivitelezők számára, ezzel járul hozzá az ágazat és általában a gazdaság élénkítéséhez.

A Program lebonyolítója a Magyar Fejlesztési Bank Zrt., műszaki közreműködő szervezete az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. Az igényléseket a kereskedelmi bankok MFB Pontjain lehet majd benyújtani várhatóan nyár elejétől 2026 végéig.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium arra törekszik, hogy a részletes kiírás a lehető leghamarabb megjelenhessen. A pályázati feltételek mielőbbi véglegesítése érdekében a program társadalmi egyeztetése akár már a következő hetekben megkezdődhet – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik