Gazdaság

Akár ismét üzemanyag-árstopot rendelhet el a kormány

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A hét elején ismét drágult az üzemanyag, amelynek nyomán Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egyeztetésre hívta a MOL-t és a Magyar Ásványolaj Szövetséget (MÁSZ). A kormányhoz közelálló Századvég energiapolitikai szakértője szerint a kabinet akár most is alkalmazhatja a legkeményebb eszközét – írja az economx.hu.

A portál érdeklődésére Hortay Olivér az üzemanyagárak kapcsán először is azt rögzítette, hogy a közelmúlt tendenciái értelmében mind a forintárfolyam mind a piaci olajárak felfelé hajtották az üzemanyagköltségeket. Az üzemanyagköltségeket most leginkább a világpiaci olajárak hajtják, amelyek az elmúlt hetekben, elsősorban a geopolitikai konfliktusok eszkalációja miatt, megugrottak – figyelmeztetett a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és klímapolitikai üzletág vezetője.

Adódik a kérdés, hogy ilyen világpiaci körülmények, események tükrében egy (magyar) miniszternek mekkora mozgástere, milyen eszközei vannak az üzemanyagár nemzetállami szintű befolyásolására.

A szakértő szerint a kormány kemény és puha eszközöket egyaránt alkalmazhat.

  • A kemény eszközök szabályozásbeli változtatást jelölnek, ilyen volt például a benzinárstop, aminek keretében a kormány maximalizálta, hogy egyes üzemanyagtípusok esetében a kutak mennyit kérhetnek el a fogyasztóktól, illetve a fogyasztók egy csoportjától.
  • A puha eszközök keretében a kormány a piaci szereplőket a szabályozás változtatása nélkül igyekezhet a fogyasztóknak kedvező irányba orientálni. Erre jó példa volt az Európai Unió előírásai nyomán idén életbe lépő új jövedékiadókulcsok lépcsőzetes érvényesítése, amivel anélkül el lehetett kerülni a sokkszerű árváltozást, hogy azt a kormány előírta volna a piaci szereplőknek.

Abban a döntésben, hogy a kormány továbbra is puha eszközöket alkalmaz, vagy keményekhez nyúl, számos tényezőt mérlegelni szükséges – a FED kamatpolitikájától kezdve, a geopolitikai folyamatok alakulásán át, az üzemanyagpiac szereplőinek árazásáig. A feladat tehát rendkívül komplex, ráadásul mindössze egy-két nap van hátra a találkozóig, így nem bocsátkoznék egzakt jóslatokba – utalt Hortay Olivér a nemzetgazdasági miniszter eheti egyeztetésére a MOL- és a MÁSZ-képviselőjével.

Idekapcsolódik, hogy az Erste kedd reggeli elemzésében arról tájékoztatott, hogy vannak olyan szóbeszédek, melyek szerint újabb ársapka lesz, de szerintük valószínűbb, hogy önkéntes árcsökkentésre szólítja fel a feleket Nagy Márton. Ez szerintük mindenképpen negatív hír a MOL-ra nézve, ugyanakkor az ideiglenes árcsökkentés is csak elhalasztja a magasabb árakat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik