Gazdaság

Miért kerül ötször annyiba a magyar eper, mint a külföldi?

Aki járt mostanában bármelyik magyarországi bolthálózatban, annak feltűnhetett, hogy akár négy-ötszöröse is lehet a magyar eper ára a külföldinek. Az okok nem az inflációban vagy a magyar gazdaság rossz helyzetében keresendők, hanem elsősorban az ország klimatikus adottságaiban – erről beszélt a Spirit FM-en Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

„Magyarországon a szamócaszezon április elején, vagy a hónap első felében kezdődik. Idén a korai kitavaszodás miatt 1-1,5 héttel előrébb van a szamócaszezon is, helyenként akár 2 héttel is, így már húsvét előtt megjelent a magyar szamóca a boltokban. De Magyarországon, a mi klimatikus adottságaink mellett a szamócák ilyen korán csak és kizárólag üvegházban, vagy fűtött fóliaházban teremnek meg, szabadföldön egyelőre nem” – taglalta a szakértő, hangsúlyozva egyúttal azt is, hogy szamócát (epret, ki hogy nevezi) üvegházban vagy fóliaházban csak viszonylag drágán lehet előállítani, ez eredményezi azt, hogy jelenleg aranyáron kapni csak magyar epret a boltokban.

Az import áruval kapcsolatban éppen fordított a helyzet. Ahogy Apáti mondja, Spanyolországban, Olaszországban vagy épp Görögországban, hónapokkal hamarabb kezdődik a szezon, ezeken a helyken most túlkínálat van, így az áru egy részével az a cél, hogy kármentésként, akár nyomott áron is eladják a terméket. „Ezzel nem tudunk mit kezdeni, ez a globalizált kereskedelemnek a jelensége” – húzta alá.

A szakértő adatai szerint az eper jelenlegi fogyasztói ára, amennyiért a vásárló megveszi a terméket, 5000-6000 forint/kg körül mozog, a szezon közepére viszont 1000-1500 forint körül várható, extrém esetben pedig még akár 1000 forint alá is beeshet.

Az előrejelzések szerint a magyar eper május közepén éri el a legalacsonyabb árszintet, ekkor lesz nálunk is dömping és túlkínálat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik