Gazdaság

Így lesznek nyitva az üzletek a húsvéti ünnepen

Varga Jennifer / 24.hu (Illusztráció)
Varga Jennifer / 24.hu (Illusztráció)

A húsvét négynapos hosszú hétvégét jelent normál munkarendben, azaz nagypéntektől húsvét hétfőig nem kell dolgozni. De hogyan lesznek nyitva az üzletek? Csütörtökön még bevásárolhatunk húsvétra, minden hely nyitva lesz.

  • Március 29., nagypéntek – ünnepnap, munkaszüneti nap.

Fő szabály szerint pénteken az üzletek zárva tartanak, így tesznek a nagy multiláncok üzletei is és például a plázák üzletei is.

  • Március 30., szombat – heti pihenőnap.

A nagyszombat nyitva tartás szempontjából csak egy szokványos szombat, ami azt jelenti, hogy az üzletek, amelyek nyitva vannak máskor is szombaton, nyitva lesznek most is. Ha tehát csütörtökig nem sikerült bevásárolni az ünnepre, akkor még szombaton lehet pótolni, ami elmaradt. Mondjuk arra lehet számítani, hogy valószínűleg sokan lesznek a boltokban.

  • Március 31. és április 1., húsvét vasárnap és húsvét hétfő – ünnepnap, munkaszüneti nap.

Ugyanaz érvényes, mint nagypénteken, vagyis az üzletek zöme zárva lesz. Április 2-án kedden pedig minden visszatér a megszokott kerékvágásba.

Azokon a napokon (nagypéntek, húsvét vasárnap és hétfő), amikor az üzletek fő szabály szerint zárva lesznek, lehet azért vásárolni, de csak jóval kevesebb helyen, mint máskor. Vásárolhatunk például a benzinkutakon található shopokban, az éjjel-nappal nyitva tartó üzletek egy részénél is elképzelhető, hogy nem zárnak be, de lehetnek még kisebb üzletek, trafikok is, amelyek kinyithatnak, úgy, hogy a tulaj áll be a pult mögé. Érdemes tehát előre tájékozódni, ha esélyes, hogy húsvétkor is boltba kell menni valamilyen okból.

Hiába ünnep, nyitva lehetnek még:

  • a benzinkutak,
  • az ügyeleti rend szerint működő gyógyszertárak, melyekről tájékoztatás az OGYÉI honlapján található,
  • az önálló virágboltok,
  • az újságosok,
  • az édességboltok,
  • a vendéglátó- és szórakozóhelyek is.

A szemetet a szokásos rend szerint szállítják el ünnepnapokon is.

A tavaszi szünet húsvét előtt kezdődik, a közoktatásban tanuló diákok számára 2024. március 28-tól április 6-ig fog tartani. A szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. március 27. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap pedig 2024. április 8. (hétfő) lesz. A szakiskolákban tanulóknak ennél kicsit kurtább lesz a tavaszi szünetük, mert bár egy nappal előbb kezdődik (2024. március 27., szerda), csak április 3-ig (szerda) tart majd.

Cikkünk elkészítése közben a Google Trends adatait is felhasználtuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik