Gazdaság

Hiába zuhan a búza ára, ezer forintba kerülhet a kenyér

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Érdekes és szomorú jelenségre hívja fel a figyelmet az economx.hu összeállítása: hiába zuhant drámai mértékben az étkezési búza felvásárlási ára, ez sem állítja meg a kenyér árának emelkedését.

Egy kilogramm fehérkenyér 2020-ban 325 forint volt, a félbarnáért 300 forintot kellett fizetni, a finomliszt kilójáért pedig 167 forintot kellett fizetni – idézte fel a régi szép időket a gazdasági portál. Idén februárban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a fehérkenyér átlagos ára 877 forint volt. Több mint két és félszeresére nőtt a kenyér ára négy év alatt és ez az árszínvonal velünk is marad – állapította meg a lap.

Közben a kenyér alapjának számító étkezési búza termelői ára 35 százalékkal csökkent egy év alatt, a takarmánybúza 33 százalékkal, a takarmánykukorica 40 százalékkal, a takarmányárpa pedig 50 százalékkal.

Ez az ellentmondás már a parlamenti képviselők figyelmét is felkeltette, ezért írásbeli kérdéssel fordultak az agrártárcához.

Nagy István agrárminiszter azt válaszolta, hogy a kenyér aktuális árszintjére a búza árának csökkenése csak jelentős időeltolódással hat, mivel a malmok az aratás után jellemzően nagyobb készleteket vásárolnak fel. Azt is megjegyezte, hogy a kenyér árára csak kisebb hatással van a búza termelői ára, mivel a költségek nagyobbik részét a búza malomipari feldolgozása, a logisztikai és az energiaköltségek, valamint a munkabérek teszik ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik