Gazdaság

Megrendszabályozza az EU a veszélyes és szennyező akkumulátorgyárakat

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Kedden az Európai Parlament jóváhagyta az ipari és mezőgazdasági termelési kibocsátásokról szóló irányelv felülvizsgálatát, amelynek célja az üzemi létesítményekből, valamint a nagy sertés- és baromfitelepekről származó káros anyagok emissziójának csökkentése – írta a Portfolio.hu Radan Kanevre, az Európai Néppárt képviselőcsoportját képviselő bolgár képviselőjére hivatkozva.

Ennek lényege, hogy a felülvizsgált kibocsátási direktívában (industrial emission directive, IED) az érintett ágazatok számára kötelező szigorú kibocsátási szinteket határoznak meg, a vízhiány elleni küzdelem érdekében pedig a vízfogyasztással kapcsolatos környezetvédelmi teljesítménycélokat vezetnek be. Emellett a hulladékra, az erőforrás- és az energiahatékonyságra, továbbá a nyersanyag-felhasználásra vonatkozó célértékeket is meghatározták. Új elem, hogy az IED alkalmazási köre ki fog terjedni a nyersanyag-kitermelő ipari létesítményekre és a nagy akkumulátorgyártó létesítményekre is.

Utóbbi különösen érdekes Magyarország számára, mert ugye kitűzött cél, hogy akkugyártó nagyhatalom legyünk. Márpedig az akkumulátorgyáraknál is meghatároz célértékeket károsanyag-kibocsátásra, vízhasználatra, és ezek szigorúbbak lesznek, mint a jelenlegi előírások – írják.

Az akkumulátorgyártás nagyon veszélyes és szennyező, ezért az erre vonatkozó szabályozás jelentős részletességgel fogja meghatározni a képviselő szerint, hogy hogyan lehet elkerülni a negatív következményeket a gyártásnál, és mik a létesítmények engedélyezésénél a maximális határértékek. A várhatóan többszáz oldalas dokumentáció még csak most készül, kitér majd a vízhasználatra, a felhasznált anyagok kezelésére, a selejt- és hulladék semlegesítésére. Még 1–2 év lehet, mire elkészül.

Más területen is szigorít az EU az emissziócsökkentés érdekében, így kivezetik a háztartási fosszilis fűtést.

Kapcsolódó
Hadat üzent az EU a kazánoknak, 2040-re egy sem maradhat
Addig fokozatosan le kell szerelni a fosszilis fűtőanyaggal működő kazánokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik