Gazdaság

Fejre állt a költségvetés, a nyugdíjkasszát sejtik a rekordhiány mögött

MTI / Szigetváry Zsolt
MTI / Szigetváry Zsolt
Soha nem látott hiányt produkált az államháztartás február végén, aminek kapcsán a Pénzügyminisztérium felelevenítette a nyugdíjasoknak tett ígéretét – írja az economx.hu.

A Varga Mihály vezette tárca közlése szerint február végéig az államháztartás központi alrendszere 1 704 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 1 759,5 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 79,0 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 23,5 milliárd forintos hiányt mutattak – írja a portál.

Mint arra a portfolio.hu figyelmeztetett: soha nem volt még ekkora a februári mínusz az állam gazdálkodásában, de ami még ijesztőbb, hogy két hónap alatt az eredeti pénzforgalmi éves hiányterv kétharmada teljesült. Mindezek fényében nem véletlen, hogy a kormány már feladta az idei évre kitűzött, eredeti 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycélját és már 4,5 százalékos deficitről beszélnek a kormány tagjai.

A Pénzügyminisztérium a robosztus hiánnyal kapcsolatban hangsúlyozta, a kormány a nyugdíjasoknak tett ígéretéhez híven az idei évben is kifizette a 13. havi nyugdíjat. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szintén ezt nevezte meg az egyik kiemelt hiánynövelő tételként.

Ennek költségvetési hatása 2024 februárban – az alapnyugdíjjal együtt, a nyugdíjszerű ellátásokat is beleértve – 1 041 milliárd forintot tett ki. Az első két hónapban a nyugellátásokra fordított összegek elérték az 1 420,7 milliárd forintot.

A PM emellett megemlítette, hogy

  • A februári költségvetési képet nagyban árnyalja, hogy az áfa-bevételek szezonalitása miatt február hónapban rendszerint több százmilliárd forinttal alacsonyabb bevétel képződik, mint egy átlagos hónapban.
  • Egyes Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatok kamatfizetési időpontja az első negyedévben esedékes, a lakosságnak kifizetett kamatkiadások jelentős növekedést mutattak februárban. A kamatkiadásokra fordított források 855,4 milliárd forintot tettek

Egy hónap alatt a központi alrendszer mérlege a januári plusz 54 milliárd 456 millió forintról februárra mínusz 1 704 milliárd forintra zuhant vissza, ami közel ezerhétszázhatvan milliárd forintos csökkentést jelent egy hónap alatt.

Ezzel párhuzamosan a nyugellátásokra szánt januári 475,5 milliárd forintot februárra 1 420,7 milliárd forintra duzzasztották föl, ez

egy hónap alatt közel ezermilliárdos növekménnyel terhelte meg az államháztartást. 

Jóval kisebb volt a teher, mielőtt nem vezették be a 13.havit

2020-ban február végén még csak egy jelenlegi szempontból szolid 254,5 milliárd forintos mínusz járt az államháztartás, miközben az első két hónapban hatszázmilliárdot fizettek ki nyugellátásra.

2022-ben, az első teljes tizenharmadik nyugdíj kifizetésének hónapjában a nyugellátásra kifizetett források értéke már átlépte az ezermilliárdot, amihez 1 433 milliárdos hiány társult.

Azt is láthatjuk, hogy milyen erőteljesen növekedett a nyomás az államháztartáson januárról februárra.

  • idén 945,1 milliárd forint volt a kifizetés többlete,
  • tavaly 851,5 milliárd,
  • tavalyelőtt pedig 667,9 milliárd.

Egyébként 41 százalékkal növekedett 2022-ben a nyugellátásokra fordított összeg. 

Idén a teljes államháztartási kiadási oldal (40 755 milliárd forint) 14,7 százalékát fordítaná a kormányzat nyugdíjakra. Másképp fogalmazva, a jelenlegi tervek szerint az idei államháztartás minden kiadott hatodik forintja nyugellátásra megy.

Érdekes, hogy 2020-ban ez az arány még magasabb volt, 17,3 százalékos, igaz az is, hogy a 2024-es végső adatokra még várni kell. Mint ahogy

várni kell a februári részletes mérlegre két hetet, hogy tételesen egyértelművé váljon, mi okozta pontosan az 1 704 milliárdos hiányt. 

A portfolio.hu emlékeztet: a hivatalos álláspont alapján úgy tűnik, hogy az áfabevételek miatt nem kell aggódni (ha valóban ugyanazt a szezonalitást látjuk, mint a korábbi években), valamint a megemelt nyugdíjösszegekkel is kalkulált a büdzsé. Viszont a harmadik magyarázó tétel, a lakosságnak kifizetett magas kamatok okozhattak meglepetést a kormánynak és okozhat még a későbbiekben is fejtörést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik