Gazdaság

Saját kézbe vehetik a kínaiak azt, amit az Orbán-kormány képtelen megoldani

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
"A Magyarországon akkumulátor- és elektromos autógyárakat építő kínai cégek felismerték azt, hogy az Orbán-kormány képtelen megoldani az energiaigényüket, ezért saját kezükbe vették az ügyet, és saját naperőműveket fognak építeni" – idézi a Portfolio.hu a Vsquare értesülését, amely egy jó kapcsolatokkal rendelkező üzleti forrásra hivatkozik.

Az értesülésre jól rímelt Orbán Viktor kormányfő minapi érvértékelőjének néhány mondata is. A forrás úgy tudja, hogy a kínai naperőművi beruházások mérete legalább 2,5 milliárd dollár, azaz

mostani árfolyamon legalább 900 milliárd forint lesz.

olvasható a Portfolio.hu-n.

A V4-es ügyekkel foglalkozó oknyomozó portál legfrissebb hírlevelében az egész kínai naperőművi fejlesztés “saját kézbe vételének” gyökereként egy látszólag teljesen független ügyet jelölt meg. Arra emlékeztet ugyanis, hogy számos nyugati kormányzati forrása szkeptikus a Paks II. projekt haladásával kapcsolatban.

Az utóbbi időszakban a hivatalos magyar kommunikáció már a 2030-as évek elejét, a 2032 körüli céldátumot emlegeti. Egy másik nyugati kormányzati forrás azt jelezte a lapnak, hogy a saját legoptimistább becslésük szerint is 2035 lehet a legkorábbi dátum, amikor a Paks II. befejeződhet és bekapcsolódhat az áramtermelésbe. A magyarországi áramigény viszont már 2028-ig radikálisan, 53,5 TWh közelébe ugorhat a 2023-as 44 TWh körülről a rendszerüzemeltető MAVIR friss előrejelzése szerint.

A hazánkba települő nagy kínai (például CATL, BYD, Sunwoda) és egyéb (többek közt a BMW) akkumulátoros és elektromos autóipari beruházásoknak már a következő évektől kezdve szükségük van a plusz áramtermelési kapacitásokra. A fenti értesülés szerint ezt a “saját kezükbe veszik”, így jelentős beruházásokat kénytelenek végrehajtani gyors ütemben a következő években.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy ezzel teljesen összhangban fogalmazott Orbán Viktor kormányfő a február 17-i évértékelő beszédében, amikor azt mondta:

szélsebesen felépítjük a kisebb-nagyobb naperőműveinket.

A kormányfő azt is leszögezte: karnyújtásnyira, vagyis néhány évre vagyunk az energiafüggetlenség állapotától. Aki azt mondja, hogy a magyar gazdaság fejlesztéséhez és az iparstratégiánkhoz nem lesz elegendő energia, az nem tudja, mit beszél, jobb esetben nem látja a fától az erdőt.

Összességében a lap értesülése és a kormányfő beszéde afelé mutat, hogy az eddig is nagyon gyors magyarországi naperőművi terjedés nem fog leállni, sőt “szélesebesen” tovább fog haladni – értékelnek a Portfolio.hu-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik