Gazdaság

Elérhetetlen lett a babaváró hitel a párok egy részének az új feltételekkel

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A babaváró hitel jogosultsági feltételei jelentősen szigorodtak 2024-ben – míg korábban a feleségnél 40 év volt a felső korhatár, most a nej igényléskor már nem töltheti be a 30. életévét. Nagyrészt ennek is köszönhetően jelentősen, mintegy 10 százalékkal (58,3 százalékra) nőtt azon párok aránya, akik a Bankmonitor babaváró kalkulátora alapján valamilyen jogosultsági feltételt nem teljesítenek, így nem élhetnek a lehetőséggel. Ugyanis míg tavaly januárban a programot használó párok csupán 2 százalékánál volt elutasítási ok a feleség életkora, idén januárban már 13,1 százalék volt az arányuk. Ennek csaknem duplája (29,3%) volna egyébként az arány anélkül az átmeneti könnyítés nélkül, hogy állapotos feleséggel 2024-ben még 40 év az igényléskori felső korhatár. (A kalkulációt végző párok 16,2 százaléka mondta azt, hogy az adott pillanatban már úton van a baba.)

Az életkoron kívül a megfelelő tb-jogviszony igazolása jelent még komoly kihívást, a kalkulálók 28,1 százaléka ezt a feltételt a lekérdezés időpontjában nem teljesítette. (2023. januárban ennél valamivel kisebb, 24,1 százalék volt ugyanez.) A tb-jogviszonynál egyébként két elvárásnak is meg kell felelni: egyrészt a pár egyik tagjának legalább 3 év folyamatos tb-jogviszonyt kell tudnia igazolni, másrészt az utolsó 180 napnak magyar keresőtevékenységből kell származnia. (Amennyiben az igénylést megelőző 180. napon külföldi tb-jogviszony van, akkor elég az utolsó 90 napra magyarországi keresetet igazolni.)

Érdekes módon a párok 16,15 százaléka azt válaszolta, hogy jelenleg nem házasok (ez 2023-ban még 20 százalék volt), ám ez aligha jelent komoly akadályt, amennyiben megvan az erre irányuló szándék. A nem házasok magas arányát magyarázhatja az is, hogy sokan valószínűleg csak felmérik a lehetőségeiket, és a későbbiekben terveznek lépni.

A Bankmonitor szakértői szerint a könnyen orvosolható elutasítási okok közé tartozik a magyarországi lakcím hiánya is (1,36%), de egy köztartozás megléte (3,63%) sem jelent akadályt, amennyiben azt időben rendezik. Nehezebb a helyzete azoknak a pároknak (8,27%), ahol valamelyik tag negatív státusszal szerepel az úgynevezett KHR-adatbázisban. Ide azok kerülnek például, akik a hiteleikkel az aktuális minimálbér összegét elérő (177 400 forint) 90 napon túli elmaradásban vannak. Nekik ugyanis nem elég rendezni a tartozásukat, ezt követően még 1 évig úgynevezett passzív státuszban maradnak, amikor is a bankok túlnyomó többsége még nem hitelez.

A babaváró hitel jogosultsági feltételeinek szigorítása a családok lakáshitelhez jutását is megnehezítheti, ugyanis hiába szabad felhasználású, a többség mégis lakáscélra, akár egy vele együtt igényelt lakáshitelhez önerőként használja fel. Erre utal szerintük az is, hogy a babaváró kalkulátort használók mintegy 21,7 százaléka jelezte, hogy lakáshitelt is venne fel mellé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik