Gazdaság

Családi pótlék: sokakat szorító határidő jár le február 15-én

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Február 15-én éjfélig jelentkezhetnek a felsőoktatási képzésekre a leendő hallgatók. A családok terhei jelentősen megnőnek a továbbtanulással, ugyanakkor a bevételek azonnal csökkennek. A családi pótlék és a családi adókedvezmény ugyanis az egyetemista után már nem jár. Az eltartottak számába viszont beleszámít – írja az Azénpénzem.hu.

Fontos határidő közeleg a leendő hallgatóknak. A szeptemberben induló felsőoktatási szakképzésekre, alap- és osztatlan képzésekre, valamint mesterképzésekre február 15-éig kell jelentkezniük. A továbbtanulással megnőnek a család terhei, a kiadások pedig sokszorozódnak, ha a lakhatást is meg kell oldani, mert másik városba költözik a diák. Ráadásul a bevételek pedig csökkenni fognak – hívják fel a figyelmet a portálon.

Miután leérettségizik a gyerek, már nem jár utána családi pótlék, sőt családi adókedvezmény sem. Az érettségit követően ugyanis a családi pótlékot csak a tanév végéig, azaz június végéig folyósítják. A jogszabály szerint ugyanis a családi pótlék (azaz iskoláskorúnál iskoláztatási támogatás) a tankötelezettség teljes időtartamára jár (ez ma már a 16. év betöltését jelenti), illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20.  – sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. – életévét.

Bár családi pótlék nem jár az egyetemista gyerek után, a felsőoktatási intézményben továbbtanuló gyermek beleszámít az eltartottak számába. Ez azt jelenti, hogy ha van kisebb testvér (vagy más kedvezményezett eltartott), aki után még jár családi pótlék, kérvényezheti a szülő, hogy a számításkor vegyék figyelembe az egyetemista diákot is. Ez azért fontos, mert így magasabb összeget kaphatnak. Ezt azonban csak a tanév megkezdése után, az érvényes hallgatói jogviszony igazolásával lehet kérni, két hónapra visszamenőlegesen. Vagyis nem automatikus, és célszerű szeptemberben igényelni.

Így kell számolni

Bár a családi pótlék összege 2008-tól változatlan, így reálértéke sokat romlott, mégis fájó lehet, amikor júliustól már nem folyósítják az érettségiző gyerek után. (A családi pótlékról, összegéről itt írunk részletesen.) Míg egy kétgyerekes család ma még 26600 forintot kap havonta (gyerekenként 13300 forintot), az egygyerekes 12200 forintot. Ha a gyerek tovább tanul, és szeptembertől egyetemen folytatja, akkor viszont kérheti a szülő – igényelni kell! – hogy számítsák be az eltartottak számába. Így a testvére után nem 12200 forintot, hanem a kétgyerekesek 13300 forintját folyósítják majd.

Mi a helyzet a szakképzésnél?

Más a helyzet, ha nem egyetemen tanul tovább az érettségizett diák, hanem a szakképzésben, ismét közoktatási intézmény nappali tagozatán. Ekkor annak a tanévnek a végéig jogosult a szülő a családi pótlékra, amelyik évben a gyermek betölti a 20. életévét. Nem jár azonban automatikusan, érettségi után igényelni kell. Ha elmúlik 20 éves, akkor ugyanaz a helyzet, mintha egyetemen tanulna tovább: vagyis nem jár a családi pótlék, de ha kéri a szülő, a gyermekek számába (eltartottként) beleszámíthat.

Búcsú a családi adókedvezménytől is

Családi adókedvezményt addig vehetünk igénybe a gyerek után, amíg a családi pótlék is jár. Továbbtanulóként viszont a gyerekszámba ugyanúgy beleszámít, mint a családi pótlék esetében. Vagyis ha szakképzésben vesz részt, 20 éves koráig (tanév végéig) még kaphat a szülő családi pótlékot, akkor a családi adókedvezménybe is ugyanúgy veszik számba, mint korábban. Ha viszont elmúlt 20 éves, vagy egyetemre, főiskolára megy tovább, akkor júliustól már nem jár utána a családi adókedvezmény sem. De beleszámít az eltartottak számába, így a magasabb összegű kedvezményt lehet a fiatalabb testvérre (testvérekre) igénybe venni.

További részletek az Azénpénzem.hu-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik