Gazdaság

Már hidegen hagyja az állampapíros propaganda az embereket

MTI / Koszticsák Szilárd
A pilisvörösvári járási hivatalban átadott állampapír-értékesítési pont 2023. február 15-én.
MTI / Koszticsák Szilárd
A pilisvörösvári járási hivatalban átadott állampapír-értékesítési pont 2023. február 15-én.
A megtakarítások fele lekötetlen betétben maradt, a másik fele értékpapírokba került decemberben. A lakosság az állampapírokat reklámozó kötelező banki levél ellenére inkább befektetési alapokat és részvényeket vásárolt a karácsonyfa alá – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Jól megtömött zsákkal jött a Mikulás decemberben a kisbefektetőkhöz: minden rekordot megdöntött tavaly a háztartások értékpapír-állománya – írja szerdai elemzésében a Bank360.hu.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint december végén már több mint 23 410 milliárd forintnyi magyar pénzügyi eszköz volt a lakosság számláin, ehhez jött még a 2182,3 milliárd forintnyi külföldi kötvény, részvény és befektetési jegy, ami szintén rekord összeg.

Magyar állampapírokba a decemberi friss pénzbeáramlásból mindössze 109,3 milliárd forint jutott, ami elég szerény mennyiség ahhoz képest, hogy az év utolsó hónapjában küldték ki a bankok az összes ügyfelüknek az állampapírok vásárlására biztató kötelező edukációs levelet. A dokumentumban arra hívták fel a figyelmet, hogy 2022 októbere és 2023 szeptembere között mekkora hozamot értek volna el a kisbefektetők állampapír-vásárlással ahhoz képest, mintha lekötetlen betétben tartották volna a pénzüket. Ehhez képest a bankszámlákra 375 milliárd forintnyi friss pénz került decemberben, a pulykapénzt a jelek szerint kevesen fektették be állampapírba.

Az is igaz viszont, hogy az edukációs levélben szereplő 14–15 százalékos állampapírhozamok tavaly decemberben már elérhetetlenek voltak a lakosság számára, a legutolsó 2023-as inflációkövető kamatozású Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) forgalmazását is novemberben lezárta az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Azóta a heti forgalmazási adatok alapján nem fogynak már jól az állampapírok, de decemberben az állomány még történelmi csúcson volt, 12 554 milliárd forinton tetőzött. Az idei első negyedévben számos kamatfizetés és lejárat várható, kérdéses, hogy a befektetők ismét állampapírba teszik-e majd a pénzüket, vagy más helyet keresnek a megtakarításaiknak. 

A banki kötvények népszerűsége azonban mit sem csökkent az év végén. Újabb 22 milliárd forintnyi friss pénzt vonzottak, ezzel a háztartások állománya 626,2 milliárd forintra ugrott, ami csaknem 11 éves rekord. Az év végi megtakarítási bumm nagy nyertesei a befektetési alapok lettek, ezekbe 212,7 milliárd forintnyi friss lakossági pénz került, az állomány így 8136,7 milliárd forintos történelmi csúcson volt.

Az alapok népszerűsége annak ellenére töretlen, hogy a hozamukat tavaly július óta a 15 százalékos kamatadó mellett már 13 százalékos szociális hozzájárulási adóval is sújtja az állam, vagyis hatalmas hátrányban vannak az állampapírokkal szemben. Tavaly a lakossági megtakarításokért folyó versenyt még megnyerték az állampapírok, 2372,6 milliárd forintos friss beáramlással, eközben az alapokba 2037 milliárd forint került. A második félévben viszont már fej-fej mellett teljesített a két értékpapír-kategória, az állampapírokba 940 milliárd, az alapokba 935 milliárd forint lakossági megtakarítás ment a lényegesen kedvezőtlenebb adózási feltételek ellenére is. Kérdés, hogy az idén, ha tovább csökkennek az állampapírkamatok, mennyi lakossági megtakarítás kerül át befektetési jegyekbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik