Gazdaság

A nyugdíjpénzekből is átcsatornázna a kincstárba az állam

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

Díjmentes nyugdíj-előtakarékossági számla indítását jelentette be a múlt héten a Magyar Államkincstár – írja az Azénpénzem.hu. A számlanyitás feltétele, hogy az ügyfél már rendelkezzen értékpapírszámlával a kincstárban. A NYESZ-online azonnal megnyitható lesz ügyfélkapun keresztül, valamint személyesen a Kincstár állampapír értékesítési ügyfélszolgálatain.

A portál hozzáteszi, a számlavezetés díjmentes, és a tranzakciók is, ami vonzó lehet, azonban a megtakarítók csak forint alapú állampapírokat – köztük lakossági állampapírokat – vásárolhatnak. az adóévben teljesített befizetéseinek 20 százaléka, maximum 100 ezer forint. Az éves befizetések utáni adójóváírás is ugyanúgy jár a kincstári NYESZ-re majd, mint a pénzügyi intézményeknél lévő nyugdíj-előtakarékossági számláknál. Az adójóváírás az adóévben teljesített befizetések 20 százaléka lehet, de maximum 100 ezer forint, amit évi 500 ezer forint NYESZ-megtakarítás mellett lehet realizálni. A Kincstári NYESZ-nél az adó-visszatérítést a NAV a nyugdíj-előtakarékossági számlára utalja majd, ahol az összeg további állampapír-vásárlásra lesz használható.

Év közben bármikor be lehet fizetni rá, akár rendszeresen, akár egy összegben. A NYESZ-számlán megtakarított pénzhez akkor juthatunk hozzá, ha már nyugdíjra jogosultak vagyunk, de a 2013-tól nyitott számlák esetében legalább 10 évnek el kell telnie a számlanyitás óta. Egyszerre több NYESZ számlánk is lehet, de csak egy után vehető igénybe az adókedvezményt.

A portál azt írja, az állam célja ezzel a lépéssel az, hogy

  • minél többen vegyenek állampapírt, és
  • minél hosszabb lejáratúakat tartsanak az emberek.

Erre a NYESZ alkalmas, hiszen ha arra fizetünk be, minimum 10 évig ott is tartjuk a pénzünk, tehát akár 10 éves állampapírt is vásárolhatunk, és feltehetően nem is váltjuk vissza. Hozzáteszik, ezt eddig is megtehette volna minden NYESZ-szel rendelkező ügyfél, és nyilván vettek is állampapírokat, de persze mást is. Megjegyzik, aki most a kincstári NYESZ-t választja, jelenleg csak egyre csökkenő kamatozású (hozamú) papírokba teheti a pénzét, és nem tudja legalább egy részét olyan eszközökbe fektetni, amelyek hosszú távon magasabb hozamot is elérhetnek.

Kitérnek arra is, hogy az MNB adatai szerint a NYESZ-esek nincsenek túl sokan, mindössze 89 ezren rendelkeznek ilyen nyugdíjmegtakarítással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik