Gazdaság

Tavaly 400 milliárd forintot gombolhattak le rólunk a bankok a számlacsomagoknál

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az inflációkövető banki díjemelésekkel és a banki költségekkel foglalkozott a Bankmonitor cikke. A Magyar Nemzeti Bank tavalyi tanulmányára hivatkozva azt írják például, hogy egy magyar ügyfélnek 2021-ben átlagosan mintegy 35 ezer forintba került a bankszámlája. Habár ennél frissebb adat nem áll rendelkezésre, de az általánosan elterjedt banki gyakorlatból kiindulva ezt korrigálhatjuk az azóta eltelt évek átlagos inflációival, így megkapjuk, hogy 2023-ban már feltehetően 42 ezer forintot költöttek bankszámlára a magyarok. Mivel Magyarországon kb. 9,5 millió lakossági bankszámlát tartanak nyilván, így tavaly mindösszesen kb. 400 milliárd forint lehetett a számlacsomagok országos szintű költsége.

Ahol már biztosan lesz inflációkövető emelés

Cikkük megjelenéséig már számos hazai bank kommunikált a szokásos tavaszi inflációkövető díjemelésről. Gyűjtésük alapján az alábbi hitelintézetek már biztosan a 2023-as átlagos inflációval megegyező – 17,6 százalékos – mértékben emelik számlaköltségeiket:

  • K&H Bank (2024.04.01-től)
  • UniCredit Bank (2024.04.01-től)
  • CIB Bank (2024.04.01-től)
  • Magnet Bank (2024.04.01-től)
  • Erste Bank (2024.05.01-től)

A Gránit Bank, az MBH Bank, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank döntéséről egyelőre nem volt pontos információjuk.

Arra is kitérnek, hogy ha valaki kifejezett nem tiltakozik a díjemelés ellen, akkor a számlavezető bank elfogadottnak tekinti a kondíciók módosítását, és a jövőben ennek megfelelően vonja le ügyfeleitől a számlaköltségeket. Aki nem szeretné elfogadni a díjak emelését, egy módon tiltakozhat: felmondhatja a szerződését. Ilyenkor értelemszerűen új bankszámlát kell nyitnia akár az adott banknál, akár máshol, hacsak nem kívánja a jövőben kizárólag készpénzben bonyolítani a pénzügyeit.

Kapcsolódó
Ez fájni fog: nem nyelnek tovább, díjat emelnek a szolgáltatók
A nagy szolgáltatók automatikusan ráverik a tavalyi inflációt az idei áraikra. A kicsiknek több a veszíteni valójuk, ők inkább kivárnak, és több lépcsőben próbálnak majd emelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik