Gazdaság

Időzített bombát hatástalanított a kormány

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Néhány dátumot írt csak át Orbán Viktor.

Megjelent a Magyar Közlönyben egy Orbán Viktor kormányfő által jegyzett rendelet, amely módosítja a különleges földgázkészlet létrehozásáról szóló 2022-est. A különleges földgázkészlet létrehozásáról szóló 260/2022. (VII. 21.) rendelet

a) 2. § (2) bekezdésében a »2024.« szövegrész helyébe a »2025.« szöveg,
b) 7. § (1) bekezdésében a »2024.« szövegrészek helyébe a »2025.« szöveg, a »29-ig« szövegrész helyébe a » 28-ig« szöveg lép.

A rendelet 2024. február 15-én lép hatályba.

Az eredeti rendelet más paragrafusai nem változtak, vagyis ez azt jelenti, hogy a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) az eredeti szabályok szerint hozza létre, tároltatja és értékesíti a különleges földgázkészletet, amit 2025. április 1-jéig tart fent.

A február 15-ei dátum, azért fontos, mert az eredeti szabály szerint 2024. január 31-ig kellett megvizsgálni a különleges földgázkészlet további fenntartásának szükségességét, ha február 15-ig nem született volna döntés a hosszabbításról, 2024. február 29-ig kellett volna dönteni a teljes különleges földgázkészlet értékesítéséről, feltételeiről, ami így egy évvel kitolódik.

A Portfolio.hu szerint a nagyobb ellátásbiztonság mellett a nagyon drágán megvett különleges gázkészlet megtartásával gigantikus veszteséget kerül el a  kormány. 2022 nyarán ugyanis köbméterenként (átszámítva) 1114 forintot fizettek a gázért, amelynek ára szerdán a holland TTF gáztőzsdén 122 forint volt.

A portál számítása szerint a különleges földgázkészleten 735 milliárd forintnyi veszteség lenne, ha a gázt a mostani árak mellett használnák fel. Az eredeti rendelet szerint az MSZKSZ könyveiben elkülönítetten nyilvántartott különleges földgázkészletet csak bekerülési áron lehet értékesíteni, így például, ha az állami MVM venné át a gázt, akkor nála jelentkezne a veszteség, amit a rezsivédelmi alapból kellene kipótolni, ami a jelenlegi költségvetési helyzetben nem járható út.

Kapcsolódó
Időzített bomba lehet az oroszoktól vásárolt különleges földgázkészlet
Hatalmas veszteséget okozhat a tavalyi 800 milliárd forintos extra gázbeszerzés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik