Belföld

Közlöny: különleges gázkészletet akar a kormány, legfeljebb 740 milliárd forint hitelből

MTI / EPA / Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata
MTI / EPA / Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata
Szijjártó Péter moszkvai útja után, csütörtök este jelent meg a rendelet.

A Magyar Közlönyben jelent meg az az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet, amelyben a kormány „különleges földgázkészlet létrehozásáról” döntött.

  • A különleges földgázkészlet a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség tulajdona lesz, mértéke legfeljebb 7 811 000 MWh lehet.
  • A különleges földgázkészletet a földgáz biztonsági készlettől elkülönítetten kell nyilvántartani.
  • A különleges földgázkészlethez szükséges gázbeszerzés nem minősül a földgázellátásról szóló törvény szerint földgáz-kereskedelemnek.

Azt külön rendeletben kell szabályozni, ha az ország gázellátásának biztosításáért fel kell használni a különleges készletet.

Ebben az esetben az igénybevételre jogosultak a felhasználásra engedélyezett földgáz áráért nem fizethetnek kevesebbet a beszerzési árnál.

Az értékesített földgáz árát a különleges készlet létrehozására és fenntartására felvett hitelekre kell fordítani.

Legfeljebb 740 milliárd forint hitelből

A közlönyben ugyanis külön döntés (nem rendelet, határozat) részletezi, mennyi pénzt szánnak a különleges földgázkészletre. Ebben Orbán felhatalmazza Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy

a Magyar Állam nevében a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek a különleges földgázkészlet létrehozásához szükséges földgáz beszerzése finanszírozása céljából megkötött hitelszerződéséhez kapcsolódóan 100%-os mértékű készfizető egyedi állami kezességet vállaljon a legfeljebb 1 850 000 000 euró (ez jelenlegi árfolyamon 740 milliárd forint –  szerk.) tőkeösszegű hitelből eredő pénzügyi kötelezettségek teljes körére.

A határozat szerint engedélyezik, hogy a hitelnyújtók kiválasztása – a finanszírozási ügylet sürgősségére tekintettel – nyilvános pályázat helyett több bank együttes hitelnyújtására irányuló ajánlatkéréssel valósuljon meg.

Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön egyébként éppen azért utazott Moszkvába, mert a kormány 700 millió köbméternyi plusz földgázt szeretne vásárolni, hogy a tározókat a szokásosnál is jobban fel lehessen tölteni. Moszkva megvizsgálja a kérdést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik