Gazdaság

Kiderült: az elszegényedő magyarok miatt került bajba a költségvetés

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
A robusztus, 4600 milliárd forintos költségvetési hiány több mint ötöde abból származott, hogy a magyar lakosság 2023-ban annyira elszegényedett, hogy az érezhetően visszafogta a fogyasztást, ami ezermilliárdos bevételkiesést eredményezett – írja az economx.hu.

2023-ban a költségvetés 4593,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. A vártnál rosszabb hiányadatot elsősorban a fogyasztás visszaesése miatt elmaradó áfabevételek magyarázzák. Az adónemből összesen 6981,9 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, 1000 milliárddal maradt el a 7985 milliárdos célszámnál.  Vagyis az elmaradó fogyasztás miatt az eredetileg tervezettnél 1000 milliárd forinttal kevesebb áfabefizetése keletkezett az államkasszának.

Erdélyi Dóra, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője a portálnak arra mutatott rá, hogy a reálbérek 2023-as visszaesése a lakossági fogyasztást is visszafogta tavaly: a hazai kiskereskedelmi forgalom volumene 2023. január–novemberben az előző év azonos időszakához képest 8,7 százalékkal kisebb lett.

S ezt a helyzetet csak tovább súlyosbította, hogy a lakossági reáljövedelem 1,2-1,3 százalékos csökkenése mellett a háztartások fogyasztási kiadásai 2,9–3,0 százalék között mérséklődhettek 2023-ban.

Az Oeconomus elemzője hangsúlyozta azt is, hogy mivel egyrészt a magyar adórendszerben nagyobb súly helyeződik a fogyasztást terhelő adóbevételekre (például: áfa, jövedéki adó) a költségvetésben, másrészt 2023-ban a magasabb infláció miatt korrigált a háztartások fogyasztási kiadása, együttesen e két hatás visszavetette a költségvetés forgalmi adókból származó bevételét. Ugyanis 2023-ban éves átlagban 17,6 százalékos mértékű volt a pénzromlás Magyarországon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik