Gazdaság

Még többet fizethetnek, akik biztosítás híján nem jogosultak egészségügyi ellátásra

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

2024-ben havi 11 300 forintot kell fizetniük azoknak, akik nem biztosítottak és más módon sem jogosultak az egészségügyi ellátásra – írja a NAV közleményében. Tavaly még csak havi 9600 forint volt a havi fizetendő, 2022-ben pedig 8400 forint.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot azoknak kell megfizetniük,

  • akik nem biztosítottak, azaz
  • nincs munkaviszonyuk,
  • nem egyéni vagy társas vállalkozók,
  • nem biztosított őstermelők,
  • nem kapnak álláskeresési támogatást és
  • más módon sem jogosultak az egészségügyi ellátások igénybevételére.

Például a nyugdíjasok, nappali tagozatos tanulók vagy hallgatók, a szociálisan rászorultak, a különféle anyasági ellátásban részesülők jogosultak az egészségügyi ellátásra, így nekik nem kell fizetniük. A biztosítottak és egészségügyi szolgáltatásra más jogcímen jogosultak köréről részletes leírás a NAV honlapján, a 91. számú információs füzetben olvasható.

A belföldi magánszemélynek akkor kell egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, ha megszűnik a jogosultsága az egészségügyi szolgáltatásra, például megszűnik a munkaviszonya. Ezután passzív jogon még maximum 45 napig élhet még a biztosítás. 2020. júliusa óta az a szabály, hogy ha a magánszemély nem fizeti meg a járulékot, és a hátraléka meghaladja az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegének hatszorosát, akkor nem vehet igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatást. Ebben az esetben a NEAK érvényteleníti a magánszemély társadalombiztosítási azonosító jelét (tajszám), ami ezután legkorábban a tartozás megfizetése utáni naptól lesz újra érvényes.

Az adóhatóság arra is felhívja a figyelmet, hogy pár kattintással elintézhető a befizetés online is, a NAV Ügyfélportálján, illetve átutalással is rendezhető, ilyenkor a közlemény rovatban fel kell tüntetni annak az adóazonosító jelét, aki után a járulékot befizetik. Aki ragaszkodik a csekkhez, az a 1819-es számon hívható NAV Infóvonalon tud kérni. Az igényléshez az adóazonosító jelet kell megadni, a csekket a NAV a nyilvántartásában szereplő levelezési címre / tartózkodási helyre / lakóhelyre postázza.

A járulékot a 10032000-06055826 számú, NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számlára kell befizetni, mindig a következő hónap 12-éig, a januári kötelezettséget tehát február 12-éig. Ha nem teljes hónapra kell megfizetni a járulékot, akkor napi 380 forinttal kell számolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik