Gazdaság

Milliókkal húzhatják le a nyugdíjasokat állapotfelmérés után, közérzetjavítás címén

Nagy Borbála / 24.hu
Nagy Borbála / 24.hu

A módszer lényege, hogy a párezer forintos úgynevezett állapotfelmérés után súlyos betegséggel ijesztik meg az időseket, hogy aztán egy többszázezer forintos közérzetjavító termék megvásárlására beszéljék rá őket – írja az Átlátszó.hu. János például szülei halála után találta meg a számlákat azokról a több százezer forintba kerülő termékekről, amelyeknek megvásárlására ingyenes egészségügyi állapotfelmérés után beszélte rá szüleit egy erre szakosodott cég a 2010-es években. Mint a lap birtokába került számlákból, dokumentumokból kiderült,idős szüleivel 1,6 millió forint értékben vásároltattak meg különböző kütyüket. 

A számlákon nyolc cég neve szerepelt, többek között a Belvárosi Vitalitás Pont Kft., ami azóta felszámolás alá került (újabb neve Project Management Kft.), illetve az Instrument Sales Management Kft., amit jelenleg SZEN-VI Management Kft.-nek hívnak. A termékek között volt Magnapress mágnesterápiás készülék, amelynek hatástalanságáról az Index írt pár éve cikket, illetve oxigénterápiás BNM-termék is – ami a rendőrség látókörében is feltűnt már. A dokumentumokon a Prestige üzlet logója is látható, amiről pár éve több cikk is megjelent a sajtóban idősek lehúzása kapcsán. Egy áldozat négy éve a HírTV Panaszkönyv című műsorában mesélte el történetét a Lónyay utca 18/A alatt működő üzlettel kapcsolatban, amely az évek alatt számtalanszor nevet változtatott: 2017 és 2019 között Wellnes Eszközök Üzlet Kft.-nek hívták, jelenleg pedig a SZEN-VI Group Kft. néven futó cég üzemeltetik.

Arra is kitértek, hogy a BNM márkával (amelynek az alternativeshop.hu szerint jelenleg kizárólagos forgalmazói Magyarország és Románia területén az oldalt üzemeltető cégek) és más közérzetjavító termékekkel már többször foglalkozott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), sőt, a rendőrség is, valamint hogy több, hasonló eszközt forgalmazó cég büntetést kapott a különböző szervektől, legtöbbször tisztességtelen szerződési feltételek és megtévesztő tájékoztatás miatt. Részletezik is, hogy melyik céget mikor miért büntették, illetve kitérnek rá, hogy számos per is volt hasonló cégekkel szemben.

A cikkből kiderül többek között, hogy a ludas cégek hogyan próbálnak visszavágni azoknak, akik leleplezik, megszellőztetik törvénytelen tevékenységüket – a jogi kiskapukat kihasználva perrel próbálják elnémítani őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik