Gazdaság

Választási osztogatásra készül a kormány az ellenzék szerint

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Növelné a költségvetés hiányát a pénzügyminiszter. Varga Mihály Sopronban azt mondta, emelkedne a munkanélküliség, ha az eredetileg tervezett 3 százalék alatt tartanák a deficitet. Ám Mellár Tamás közgazdászprofesszor, a Párbeszéd képviselője szerint választási osztogatásra kell a pénz a kormánynak. A piaci elemzők forintgyengüléssel számolnak a költségvetési fegyelem lazítása miatt – adta hírül az RTL Híradó.

Gyorsított a drágulás, fékezett a forgalom. 2023-ban majdnem 16 százalékkal kevesebbet tankoltak Magyarországon, mint 2022-ben. Visszafogták költéseiket az autósok, miután lényegesen nagyobb lett az infláció, mint amennyivel a kormány tervezett. Például emiatt csökkentek az adóbevételek.

A kutak és a boltok kieső forgalma tavaly százmilliárdokkal rövidítette meg az államkasszát. Részben ennek hatására nagyjából 6 százalékra hízott a költségvetés GDP arányos hiánya. Pedig eredetileg 3 és fél százalékkal tervezett a kormány – olvasható az rtl.hu-n.

2024-re 2,9 százalékos deficitet fogadott el az Országgyűlés tavaly nyáron. Most csütörtökön Varga Mihály pénzügyminiszter viszont arról beszélt az Inforádióban, hogy ő idén is elengedné a hiánycélt. Azt mondta, különben gyengébben teljesíthet a gazdaság.

Egy hosszabb kifutást engedünk és azt mondjuk, hogy a 6 százalékból a 3 százalék alatti hiányt, azt majd csak 2025-re érjük el. Egyelőre ebben csak gondolkodás van. Nincs itt még kormánydöntés – mondta a pénzügyminiszter.

Szombaton egy soproni konferencián ismét fegyelmezett költségvetési politikát ígért a miniszter. De úgy folytatta, hogy

a piac is inkább 4-4,5 százalékos hiányt valószínűsít 2024-re.

Azt mondta, „a munkanélküliség növekedésében jelentkezne,” ha 3 százalék alatt tartanák a deficitet.

A Párbeszéd képviselője Mellár Tamás szerint a Fidesz-KDNP népszerűségét növelhetik a lazítással a nyári önkormányzati és európai parlamenti választások előtt.

A közgazdászok úgy mondják, hogy választási költségvetés, ami azt jelenti, hogy választási évben elengedik a költségvetési egyenleget, és engedik azt, hogy sokkal nagyobb hiány legyen. Nyilván valóan itt ilyen szociális jóléti kiadások, gazdaságélénkítő programok indulnak, amelyek mindenképpen rontják a költségvetésnek a pozícióját – mondta a Híradónak Mellár Tamás.

A Portfólió szerint meginoghat a befektetők bizalma, ha valóban nagyobb hiányt enged magának a kormány. A befektetői megítélése az országnak romlik. Ez jellemzően a forint gyengülésében szokott kiütközni, valamint ugye az állampapírkötvény hozamoknak, kamatoknak az emelkedésében. De már önmagában azzal, hogy magasabb lesz a hiány, magasabb adósságot is kell majd finanszírozni – mondta Csiki Gergely a Portfolió makroelemzője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik